Sales Funnel – Ilmu Bisnes Yang Wajib Kita Tahu

Sales funnel atau corong jualan merupakan satu kaedah sales & marketing yang sangat berkesan. Apa juga produk atau perkhidmatan yang mahu kita jual, kita wajib ketahui kaedah ini. Ia merupakan kaedah yang paling sistematik untuk memasarkan produk kepada pelanggan dan membuat jualan. Kaedah ini akan membolehkan kita memperkenalkan produk, membina kepercayaan, menjalin hubungan dan menarik minat prospek sebelum jualan dapat dilakukan.

Lihat dalam jualan produk atau perkhidmatan dari brand terkemuka sama ada offline atau pun online. Secara sedar atau tidak, kita sebenarnya sering nampak dan terlibat sama dengan kaedah ini seharian. Jadi apa itu sales funnel? Bagaimana ianya boleh berhasil untuk membuat jualan? Dan bagaimana kita boleh gunakan kaedah yang sama dengan bisnes kita?

Teruskan membaca…

Apa itu Sales Funnel?

Sebelum tu, sila bayangkan corong untuk isi minyak ke dalam botol. Ada banyak jenis. Ada banyak rupa. Tapi yang kat bawah ni lebih dekat dengan konsep corong jualan yang nak kita discuss:

sales funnel

Nampak tak mulut corong minyak ni besar kemudian semakin kecil di bahagian bawah? Konsepnya agak serupa. Mulut corong besar untuk lebih mudah kita tuang minyak agar tak tumpah. Kemudian di bawah kecil supaya senang nak masuk dalam mulut botol.

Pada asasnya, kita boleh bayangkan bukaan corong yang besar bertujuan untuk kita dapatkan seberapa ramai manusia untuk mereka tahu kewujudan kita. Masa ini kita war-warkan kewujudan kita untuk orang tahu tentang kita dan apa yang mahu kita jual. Kita buat mereka kenal terlebih dulu. Kita capture seberapa banyak leads. Kita cari seberapa ramai prospek.

Kemudian kita tapis sedikit demi sedikit khas untuk prospek yang menunjukkan minat dan mula bertanya. Kita bina engagement dan suntik kepercayaan dalam masa yang sama.

Bila mereka dah yakin dengan kita dan apa produk yang dipasarkan, barulah mereka bersedia untuk membeli. Analoginya, di corong bawah sekali adalah prospek yang sudah berjaya kita yakinkan tentang produk kita dan telah membeli. Mereka kini kita tukar dari prospek dan jadi customer kita.

Strategi Sales & Marketing

Dari bukaan mulut corong hingga prospek jadi customer dan membeli, kita sebenarnya menggunakan beberapa siri strategi pemasaran pada setiap peringkat. Mari tengok contoh mudah yang kita boleh apply pada bisnes. Strategi marketing untuk memberitahu kewijudan kita, strategi untuk menukar mereka jadi prospek, kemudian strategi untuk buat engagement. Buat mereka percaya dan buat mereka yakin untuk membeli.

Sales Funnel Kedai Makan & Restoran

Katakanlah kita buka warung kedai makan di tepi jalan. Lokasi strategik. Jadi target market adalah penduduk kawasan setempat dan orang yang lalu lalang depan warung. Kita dah buat model bisnes dengan BMC dan dah ada business plan. Sekarang kita nak buat marketing untuk suruh orang datang kedai kita.

So kita gunakan sales funnel untuk tujuan ini. Mari kita tengok satu persatu bagaimana sales funnel marketing ni boleh membantu:

(1) Beri tahu kewujudan kita

Langkah pertama, kita nak bagi tau kewujudan kedai makan. Apa nak buat? Mungkin kita naikkan sign board yang besar pada kedai makan. Lagi apa? Pasang lampu star wars warna warni pada tepi jalan. Kemudian kita pasang banner 500 meter dari kedai makan. Pasang pada kedua-dua arah di tepi kanan dan kiri jalan. Apa lagi boleh dibuat? Kita buat fliers/brochures, letak di kenderaan yang parking di masjid berhampiran pada hari jumaat.

(2) Buat orang kenal dan bina engagement

Kemudian macam mana nak buat engagement? Buat mereka berkomunikasi dengan kita? Mungkin kita boleh kenal-kenal dengan orang kuat di kawasan tersebut. Mula join program-program di situ. Sambung proses berkenalan.

(3) Bina Kepercayaan

Sekarang kita perlu buat mereka percaya. Kita boleh buat kenduri pembukaan. Dah nama kenduri tentulah kena sediakan makanan percuma. Ini juga marketing. Buat kenduri ringkas dan makan percuma dari jam 11 pagi – 3 petang. Masa inilah kita buktikan yang makanan kita ni sedap dan menyelerakan. Presentation makanan perlu dititk beratkan. Apa lagi faktor lain? Kebersihan kedai makan dan layanan kepada prospek perlu tip-top. Ini juga adalah masa yang baik untuk kita bina engagement! Borak-borak berkenalan, tanya apa nama, dari makan…

(4) Sambung capture seberapa banyak leads

Jangan lupa juga sediakan bisnes card untuk mereka bawa pulang. Sediakan juga apa jenis kaedah untuk kumpul data prospek yang datang kedai makan semasa kenduri. Paling mudah, sediakan buku untuk mereka tulis contact number mereka. Proses ini perlu berterusan untuk kita kumpul seberapa banyak pelanggan. Bukan waktu kenduri sahaja.

(5) Tukar prospek jadi customer

Sekarang mereka dan rasa makanan kedai kita yang sedap itu. Bila mereka dan rasa, barulah mereka yakin yang kedai makan kita ni worth it untuk mereka datang lagi. Harga pula berpatutan dengan kualiti makanan yang kita sediakan. Kedai pula selesa dan bersih. Moga-moga mereka akan terus datang dan menikmati makanan yang kita sediakan dan seterusnya jadi pelanggan tetap.

Penutup

Nampak tak keseluruhan proses bagaimana sales funnel ini bekerja? Ada antara kaedah ni kami buat masa buka bisnes Cendawan Goreng Terlolap Mato. Tak perasan pun sebenarnya masa tu dah guna kaedah sales funnel ni. Sebelum tu jangan lupa like fb page ni dan follow. Boleh try sekali rasa sedapnya cendawan goreng tepung antara terbaik di Malaysia ni. Menu kat sini juga boleh tahan sedapnya.. Boleh cuba masak lemak cili padi, asam pedas, kari kepala ikan, dan cendol durian musim sepanjang tahun ni. Perghhh..

Langkah-langkah buat corong jualan ini sebetulnya subjektif. Ada banyak jenis sales funnel di luar sana. Tak ada betul dan salah. Yang penting kita sama-sama dapat idea macam mana nak gunakan kaedah corong jualan ini. Langkah yang sama juga kita boleh manafaatkan pada dunia online. Kita boleh gunakan blog, facebook dan email sebagai kaedah pemasaran dengan sales funnel ni. Nanti kita sama-sama sambung belajar pasal idea sales & marketing ni. Selamat maju jaya!

Pasang Google Analytics WordPress

Google Analytics

Kali ni kita akan pasang Google Analytics WordPress. Pasang Google Analytics plugin pada WordPress untuk kita tahu berapa ramai sebenarnya yang melawat website kita ni. Mari follow step by step installation instruction:

(1) Buka Dashboard WordPress

Seperti biasa, buka dashboard WordPress yang kita pasang dan login sebagai “admin”:

(2) Pasang Plugin Google Analytics WordPress

Kemudian kita nak pasang plugin. Boleh pergi ke menu “Plugins -> Add New”:

Ada banyak plugin yang boleh kita gunakan untuk tujuan ni. Search je “google analytics” di ruangan search tu.

Google Analytics WordPress

Ada banyak plugin yang keluar dan boleh kita gunakan. Tapi scroll ke bawah untuk kita guna yang paling mudah iaitu “Goolytics – Simple Google Analytics” tu . Tekan butang “Install Now” tu untuk pasang plugin ni.

Lepas tu jangan lupa activate plugin ni. Tekan butang “Activate” tu:

Kalau dah install & activate, kita boleh check di menu “Plugins -> Installed Plugins”. Sure ada dah kat situ:

Klik “Settings” tu untuk kita configure.

(3) Check Tracking ID Google Analytics

Ingat lagi kita daftar akaun Google Analytics aritu? Ambil Tracking ID dia tu..

(4) Masukkan Tracking ID Google Analytics

Copy Tracking ID tu dalam settings dia ni:

Kemudian jangan lupa klik “Save Changes” untuk completekan konfigurasi Plugin WordPress ni.

(5) Siap!

OK tu je step by step instruction macam mana nak pasang Google Analytics di WordPress ni. Bolehlah kita test buka dashboard Google Analytics dan cuba access website kita. Ada nampak tak?

Daftar Google Analytics

Google Analytics

Mari kita daftar Google Analytics hari ni untuk monitor ramai tak browse website atau blog kita ni. Sebelum tu kalau belum tau apa tu Google Analytics sila jenguk posting ni >> Mari Berkenalan dengan Google Analytics. Pastikan juga kita dah ada akaun Google atau Gmail.

Buka link Google Analytics

Mula-mula kita macam biasa kena la buka link dia sebelum daftar Google Analytics ni. Link dia kat https://analytics.google.com. Tak pun boleh je google dan klik result dia.

Gunakan akaun Google sedia ada untuk daftar Google Analytics

Bila kita buka link, sistem akan redirect untuk kita daftar dengan akaun Google sedia ada. Pilih akaun mana yang hendak kita gunakan bagi Google Analytics ini. Pilih “Use another account” jika kita nak guna akaun lain.

Masukkan username dan password bagi akaun Gmail yang nak kita daftarkan:

Welcome to Google Analytics

Sekarang kita dah masuk bahagian Google Analytics. Untuk teruskan daftar, klik “Setup for free”.

Setup account

Lepas itu kita akan terus setup akaun. Masukkan nama akaun yang nak kita gunakan. Biasanya kita boleh masukkan laman web kita sebagai akaun untuk memudahkan kita memantau jika ada beberapa website. Contoh di sini kita gunakan “terlolapmato.com”:

Teruskan scroll ke bawah dah tick semua option yang ada. Kemudian klik butang “Next”. Senang kan ūüėÄ

Pilih apa yang nak kita monitor dengan Google Analytics. Dalam kes ni kita nak pantau website kita:

Scroll lagi ke bawah dan tekan button “Next“:

Isikan tempat kosong

Isikan semua tempat kosong pada borang yang disediakan. Masukkan:

  • Nama website
  • URL yang nak dipantau
  • Kategori industri
  • Timezone

Contoh:

Kemudian tekan butang “Create” di atas.

I Accept

Klik options yang ada dan klik butang “I Accept

Sekarang dah siaplah kita daftar Google Analytics. Mesej macam ni akan dipaparkan:

Tracking ID ni kita simpan untuk kita guna pada website kita nanti. Dalam akaun ni, tracking ID ialah UA-152080910-1. Gunakan apa yang kita dapat. Bukan guna yang ni ya. Macam mana nak guna kat website kita?

Kita boleh gunakan plugin WordPress yang berkaitan atau masukkan script Global Site Tag tu ke dalam kod website. Nanti kita bincang lagi dalam posting lain. Selamat mencuba!

Mari berkenalan dengan Google Analytics

Google Analytics

Hari ini kita  berkenalan dengan Google Analytics.  Salah satu tool percuma yang disediakan oleh Google.  Dah free kan, apa lagi kita manafaatkan sepenuhnya.

Apa itu Google Analytics?

Satu tool disediakan oleh Google untuk kita lihat prestasi atau performance website atau mobile application kita.  Secara mudahnya bila kita ada website, kita nak tengok berapa ramai visitor dan apa content yang mereka baca.

Itu je boleh buat?

Tak. Tool yang boleh kita integrate dengan tool lain macam Google Ads dan Google Search Console ni, boleh bantu kita untuk buat analisis lebih mendalam.  Mari kita tengok apa yang Google Analytics ni boleh buat secara ringkas:

(1) Overview keseluruhan performance website

Kita akan nampak berapa ramai visitor website kita dalam tempoh tertentu.¬† Secara default, dalam tempoh 7 hari.¬† Contoh di bawah ni kita tukar ke 90 hari biar nampak macam ramai yang browse website ni ūüėÄ

Nampak tak “Last 90 days” kat bawah tu.¬† Boleh tukar untuk tempoh yang kita suka.

Apa kita boleh baca di sini:

(a) Users Рberapa ramai visitor.  Ada lebih kurang 4500 visitor dalam masa 90 hari.  Tak ramai nampaknya kan.  Kena usaha lebih lagi dan lebih consistent untuk buat posting.

(b) Sessions – berapa session orang browse content website. Kat sini ada lebih kurang 6300 kali browse website atau baca posting/page dari 4500 orang ni.

(c) Bounce Rate Рberapa peratus orang pi browse website lain lepas masuk laman website kita yang pertama.  Contoh, orang bukak main page, lepas tu dia pi la website lain.  Atau orang bukak link yang kita share di Facebook, lepas tu dia terus pi bukak website lain.  Kat sini lebih 68 % visitor pi tempat lain.

Apa nak buat? Mungkin boring nak baca.  Kena usaha lebih lagi.  Perbaiki skill penulisan atau buat website lagi menarik hehe.

(d) Session Duration.  Berapa lama visitor duk layan per-session secara purata.  Blog ni paling lama orang baca secara average dalam 90 hari adalah 3 minit 32 saat sahaja.  Baca lebih masa sure menguap agaknya.  Kena perbanyakkan content yang lebih bagus dan menarik!

(2) Maklumat visitor semasa & insights

Tool ini juga akan paparkan visitor semasa secara realtime.  Nampaknya hanya ada 1 visitor pada masa ini. Kita juga akan nampak posting apa yang sedang dibaca.

Ia juga memaparkan insights atau pandangan semasa.  Kali ini kita dapati salah satu kategori posting tiba-tiba punyai view yang lebih tinggi berbanding kebiasaan.  Interest yang naik tentang bisnes kedai makan dan restoran mungkin menyebabkan keadaan ini.

(3) Trafik visitor kita ni dari mana?

Kita boleh buat analisis mana datangnya trafik ke website.  Adakah mereka ni datang dari hasil search engine, memang datang secara direct ke website, dari media sosial  atau referral dari website lain?

Sebagai contoh, kita ada buat kempen untuk orang ke website melalui Facebook Ads.  Selain insights dari Facebook, kita juga boleh tengok hasilnya di sini.

Contoh kedua, kita boleh tahu yang SEO dan Google Ads kita ni agak berhasil atau tak.  Nampaknya banyak visitor datang ke blog ni melalui organic search dari Google.

(4) Bila masa orang ramai datang?

Kita juga boleh lihat bila orang ramai tengok website kita ni.  Contoh di sini, banyak orang datang jam 12-4 petang.  Kemudian 8-12 malam.  Tengok betapa gigihnya orang bisnes mencari ilmu.  Kita kena contohi mereka!

(5) Negara mana?

Kita tengok gambar yang sama di no (4) di atas.  Sebelah tu ada data dari negara mana visitor kita ni.  Penting untuk mana kita nak target pembaca website atau blog kita ni.

(6) Device atau Peranti apa mereka guna?

Next, kita boleh tau device apa yang visitor kita ni pakai.  Pakai telefon pintar, tablet atau personal computer (tak kira desktop atau laptop):

Apa boleh kita buat? Kita target iklan lebih banyak pada pengguna smart phone!

(7) Apa content yang mereka baca?

Google Analytics juga boleh beri tahu kita apa content website yang paling banyak orang baca.  Kita boleh lihat dari yang terbanyak dan yang paling kurang sekali.  Analisis di blog ni nampaknya visitor lebih tertarik tentang Business Model Canvas.  Bagaimana nak buat model bisnes kita.

Plan nak update content BMC ni dan bukukan.  Ada yang nak tak?

Apa lagi?

Kita dah tengok 7 kegunaan tool ni.  Best tak?  Sebenarnya banyak lagi boleh kita manafaatkan.  Kita boleh gunakan untuk ukur conversion website , berapa ramai share, siapa advocate kita.  Buat analisis lebih mendalam tentang visitor kita melalui jantina, umur, interest dan sebagainya.  Nanti kita borak lebih mendalam ya!

Macam mana nak pasang dan guna?

Pertama, kita kena ada account Google.  Kalau dah ada email melalui Gmail, bermakna kita dah ada account Google.  Kemudian buka web Google Analytics dan create satu account.

Next, kita integrate Google Analytics dengan website.  Ada code ringkas yang boleh kita masukkan di website.  Sementara website kita dah guna WordPress, kita boleh pakai plugin yang bersesuaian.  OK kita sambung diposting berikutnya macam mana nak pasang ya.

Sehingga berjumpa lagi!

 

 

SEO Analyzer Tool: Dah OK ke belum?

SEO Analyzer Tool

Kali ni kita nak buat analisis dengan menggunakan SEO Analyzer Tool.  Dah cukup friendly belum website kita dengan search engine Google.  Kalau ingat sebelum ni kita dah buat search engine friendly post dengan bantuan Yoast.  Kita gunakan Yoast untuk analisis keseluruhan on-page SEO kita.  Kita juga boleh gunakan tool lain untuk lihat lebih jelas status SEO website kita.

Apa SEO Analyzer Tool yang ada?

Banyak.

Kita boleh google seo analyzer, seo audit, seo checker dan sebagainya.  Ni beberapa contoh:

(1) Check your website’s SEO oleh Neil Patel: https://neilpatel.com/seo-analyzer/

(2) Web Page Analyzer Free Tool for SEO: http://www.seowebpageanalyzer.com/

(3) Website Review Tool & SEO Checker: https://www.woorank.com/

Dan lain-lain lagi.  Untuk contoh kali ini, kita gunakan tool yang disediakan oleh Neil Patel.

Check your website’s SEO

Macamana nak guna?

(1) Buka URL untuk access SEO analyzer tool 

Kita buka je URL ni untuk access SEO analyzer tool ni

Klik sini –> https://neilpatel.com/seo-analyzer/

SEO Analyzer Tool

(2) Masukkan alamat URL untuk di analisis  

Kemudian masukkan je apa alamat URL website, page atau post yang nak kita audit.

Dalam contoh ni kita nak tengok website https://daftartrademark.com, website landing page untuk perkhidmatan Daftar Trademark di Malaysia dan Indonesia.

Masukkan alamat “daftartrademark.com” dan¬†Tekan butang “ANALYZE WEBSITE”.

(3) Analisis tool sedang bekerja

Tunggu kejap sementara tool ini bekerja untuk analisis website kita.

(4) Keputusan analisis

OK siap! Kita boleh tengok status SEO website kita ni:

OK kita dapat ON-PAGE SEO SCORE sebanyak 82.  Great!  Nampak? kita gunakan Yoast yang free ni pon boleh dapat result yang bagus.

(5) Status health check, critical errors, warning & recommendations

Scroll sedikit SEO Analyzer tool ni untuk lihat status yang lain.

Di sini kita dapat ada 38 critical errors yang boleh diperbaiki.¬† Agak teknikal katanya.¬† ¬†Klik “View All” untuk lihat keseluruhan status di bawah CRITICAL ERRORS, WARNINGS dan RECOMMENDATIONS.

(6) Kelajuan website

Info lain yang kita boleh dapat dari SEO Analyzer tool ini adalah kelajuan website kita.  Kita tahu kalau website perlahan dan loading lama boleh buat orang malas nak tunggu.  Mereka terus pindah pi website lain:

Ini kita perlu semak dengan website developer kita untuk buatkan ianya lebih laju.  Mungkin boleh perbaiki coding, tukar web hosting yang lebih baik dan guna Content Delivery Network atau CDN.

(7) Isu-isu on-page SEO yang boleh diperbaiki

Kita boleh scroll lagi kebawah dan nampak isu-isu berkaitan on-page SEO yang boleh kita perbaiki.¬† Ni ada isu seperti ketiadaan fail “sitemap.xml” yang diperlukan pada website, beberapa posting dengan word count yang rendah dan¬† duplicate meta descriptions.

Kemudian boleh kita klik “What is this and how to fix it?” untuk ketahui lebih detail apa isu yang ada dan bagaimana kita boleh perbaiki:

Sekian sahaja penerangan ringkas tentang bagaimana kita boleh buat semakan, analisis atau audit on-page SEO website kita ni.  Senang je kan.   hanya dengan access website yang diberikan dan masukkan alamat URL yang kita nak semak.  Moga kita berjumpa di lain masa dan selamat maju jaya!

On-Page vs Off-Page SEO

menulis artikel mesra SEO

Kali ni kita nak cerita pasal On-Page vs Off-Page SEO.  Apa tu On-Page SEO? OK ni apa yang dah kita buat sebelum ni.  Segala apa yang kita usahakan di website kita untuk jadikan ianya search  engine friendly, kita panggil sebagai on-page SEO.

On-Page SEO

Kita tengok apa yang dah kita borak tentang on-page SEO sebelum ini:

(1) Kita mulakan dengan setup plugin Yoast untuk memudahkan kita analis kandungan posting:  Pemasangan Yoast SEO.  

(2) Baca juga macam mana nak guna pluin Yoast SEO ni: Pengunaan Yoast SEO dengan WordPress

(3) Kita buat keyword research, pilih keyword atau keyphrase yang sesuai dengan posting:  SEO Keyword Research untuk Newbie macam Saya

(4) Kita boleh gunakan Keywords Everywhere untuk buat keyword research

(5) Fahami bagaimana keyword difficulty untuk kurangkan persaingan dengan website lain lebih berautoriti: Keyword Difficulty

(6) Kita juga bincangkan bagaimana kita mahu menulis artikel yang mesra SEO: 8 Tips Menulis Artikel Mesra SEO

(7) Kita gunakan Yoast SEO untuk menulis posting: SEO Friendly Posting with Yoast.  Kita tulis apa yang mahu Google paparkan, sediakan link internal dan external, keyword pada heading dengan jumlah yang sesuai, image alt dan sebagainya.

Kebanyakkan apa yang perlu kita lakukan bagi memudahkan posting kita mendapat rating yang baik di Google adalah dalam item no. (6) dan (7) di atas.  iniliah yang kita namakan sebagai on-page SEO.

Off-Page SEO

Seterusnya Off-page SEO yang sebenarnya sama penting dengan On-Page SEO ni.¬† ¬†Kalau on-page SEO adalah apa yang kita buat di website dan posting kita, Off-page SEO kita perlu lakukan di luar website kita.¬† Senang cerita, off-page SEO ini apa yang kita perlu lakukan untuk jadikan website atau posting kita popular, banyak trafik & visitor serta ‘berautoriti’.

Apa yang perlu kita buat bagi Off-Page SEO ni?

Kita perlu ada backlink ke website atau posting kita.  Kalau on-page kita perlu ada link ke posting lain dalam website, dan ada juga link ke luar, off-page pula perlu ada link dari website lain ke website kita.

Secara umumnya, ia merupakan salah satu petunjuk yang website kita ni popular dan ‘berautoriti’ bila orang lain sebut-sebut dah link balik ke website kita.¬† Orang akan share tanpa kita suruh…

Macam mana nak buat backlink?

(1) Share di media sosial

Contoh blog & website saya ni¬† orang tak berapa kenal,¬† kita perlulah jadikan ianya orang kenal.¬† Macamana? Kita boleh je share posting kita ni ke sosial media macam Facebook, Twitter dan Instagram.¬† Boleh juga paksa kawan-kawan untuk share sekali ūüėÄ

(2) Share di Forum

Kita perlu daftar di mana-mana forum yang berkaitan dengan industri yang kita ceburi.  Boleh share di forum yang berkaitan.  Jangan share di forum yang tak ada kena mengena untuk mengelakkan kena marah atau ban dengan admin.

(3) Share di Blog rakan-rakan

Kita juga boleh share di ruangan komen di blog rakan-rakan yang kita kenali.  Kadang-kadang kita boleh masukkan link dalam komen.  Pastikan industrinya sama.  Elakkan spam blog orang lain!

(4) Gunakan iklan berbayar

Kita boleh gunakan iklan berbayar macam Fb Ads dan GoogleAds.  Ok ni nanti kena belajar juga di hari lain.

Penutup

Selain dari kita buat on-page SEO, off-page SEO juga adalah sama penting.  Kedua-dua nya kita kena lakukan untuk meningkatkan rank website dan posting dalam Google dan search engine lain.  Kalau On-page SEO lebih kepada apa yang kita buat di website sendiri, Off-page pula adalah tingkat visibility website kita secara luaran.  Kita share atau galakkan orang share di tempat lain seperti website, social media, blog dan forum.

Sehingga berjumpa lagi dan selamat maju jaya!

SEO friendly posting with Yoast

SEO friendly posting with Yoast

Kali ni kita nak borak pasal SEO friendly posting with Yoast.  Kesinambungan posting tentang  8 Tips menulis artikel mesra SEO.  Kita akan lihat kembali posting tersebut sebagai contoh.  Kita review posting ni dengan plugin Yoast yang kita pasang pada WordPress sebelum ini.

Pemasangan dan Penggunaan Plugin Yoast

Dalam topik SEO friendly posting with Yoast ini kita perlu pastikan kita dah pasang plugin Yoast pada WordPress.  Pastikan juga dah tau serba sedikit bagaimana nak guna.

Lihat kedua-dua posting ini untuk pemasangan plugin Yoast pada WordPress:

Sekarang kita tengok apa yang perlu atau telah kita buat pada artikel “8 Tips Menulis Artikel Mesra SEO” ini satu-persatu.

Mana nak tengok Yoast SEO ni?

Seperti biasa, kita boleh edit posting tersebut.  Lihat posting ni kalau lupa macam mana nak buat atau edit posting baru: Cara Guna WordPress.

Ini pula kalau kita nak buat atau edit page: Beza Post vs Page.

Lepas kita buka post atau page ni, kita scroll ke bawah sampai jumpa “Yoast SEO“.¬† Kat sini kita nak pastikan artikel kita ni mesra SEO.¬† Kita akan analisis posting dengan plugin ni.

Sekarang apa nak kita buat? Dengan keyphrase yang kita pilih “Menulis Artikel Mesra SEO“, teruskan membaca …

(1) Tajuk

Posting kita perlu ada tajuk.  Dalam SEO friendly posting with Yoast ni kita perlu check tajuk yang kita berikan.

Pastikan tajuk yang kita buat mempunyai keyphrase yang kita pilih sebelum ini.¬† Tajuk posting yang kita buat sebelum ini: “8 Tips Menulis Artikel Mesra SEO”.¬† Jadi keyphrase “menulis artikel mesra SEO” dah ada dalam ni..

(2) Permalink

Pastikan Permalink atau pun alamat URL posting mempunyai keyphrase yang kita pilih.  Nak senang, kita gunakan keyphrase ni sebagai permalink:

(3) Focus Keyphrase

Sekarang scroll ke bawah sampai kita jumpa Yoast SEO.

Ingat tentang keyword research? Kat sini la kita bubuh apa keyword atau keyphrase yang kita dah pilih sebelum ini.¬† Sebelum ni kita pilih keyphrase “Menulis artikel mesra SEO”.¬† So kita letak kat sini:

Dalam artikel SEO friendly posting with Yoast kali ini, kita nak tekankan kalau kita tak letak sebarang keyphrase kat sini, Yoast tak boleh analisis posting kita sama ada mesra SEO atau tak.  Nanti dia keluar macam ni:

(4) Snippet

Kemudian kita edit snippet dengan klik butang “Edit Snippet”:

Masukkan apa yang kita nak Google paparkan dalam search result dalam petak “Meta descrioption“:

Kita tengok atas dia ada “Snippet Preview“.¬† Inilah akan dipaparkan dalam Google search engine nanti:

(5) SEO Analysis

OK scroll bawah sikit dan kita akan nampak “SEO Analysis”.¬† Warna hijau.¬† Maknanya bangusss!

Inilah target kita.¬† Untuk dapatkan SEO analysis yang bagus.¬† Klik “v” kat ujung tu untuk lihat keseluruhan analisis SEO pada posting yang kita tulis.¬† Ini contoh keputusan analisis pada artikel “8 Tips Menulis Artikel Mesra SEO”:

Kita lihat secara keseluruhan status adalah bagus, berwarna hijau.  Ada 2 perkara berwarna oren yang bermaksud boleh diperbaiki lagi.   Untuk dapat status good ni kita tak perlu kesemuanya hijau.  Walau macam tu, kalau dapat semua lagi bagus!

OK kat sini ada dua perkara perlukan improvements.¬† Ini berkaitan dengan perkara no (1) Tajuk.¬† Kat sini Yoast SEO ni kata keyphrase yang kita pakai sebaik-baiknya diletakkan di hadapan.¬† Mungkin tajuk kena tukar jadi “Menulis Artikel Mesra SEO dengan 8 Tips“.¬† Kan?

Lepas tu tajuk dia kurang panjang.¬† Mungkin boleh tukar jadi “Menulis Artikel Mesra SEO dengan 8 Tips Mudah yang Anda Perlu Tahu

(6) Outbound Links

Ok kita kena ada outbound links.  Iaitu link ke website lain.  Contoh pada artikel ni:

Kita link perkataan Yoast ni ke website dia.  Macamana nak buat? Tekan button rantai kat atas tu dan masukkan alamat website macam https://yoast.com.

(7) Internal Links

Kita kena ada internal link.¬† jadi kita link artikel atau posting yang dah kita tulis sebelum ni.¬† Contohnya kita link ke artikel Keyword Research yang kita dah tulis panjang-panjang hari tu ūüėÄ

(8) Keyphrase in introduction

Kita masukkan keyphrase dalam introduction.  Pastikan ayat pertama ada keyphrase yang kita pilih:

(9) Keyphrase Length

Panjang keyphrase sesuai tak? Ingat lagi keyword research yang kita buat hari tu? Long tail keyword tu?  Ok dah sesuai dah.

(10) Keyphrase Density

Yoast jumpa 6 kali.  Sesuai untuk 0.5% ke 3%.  Tulis dulu lah kan.  Kalau kurang kita tambah mana-mana.  Kalau lebih warna jadi merah kita kurangkan.

(11) Keyphrase in meta description

Ni masa kita edit snippet tadi.  Since dah ada.. warna hijau.  Ok lah tu kan..  Rujuk balik item no (4) di atas.  Perlu pastikan keyphrase yang kita pilih ada dalam meta description masa kita edit snippet.

(12) Meta description length

Ni masa kita edit snippet.  Tengok balik item no (4) Snippet  kat atas.  Masa edit tu ada bar warna hijau kat bawah tu maknanya OK.  Kalau warna oren kena panjang kan atau kurangkan sedikit.  Adjust sampai warna hijau.

(13) Previously used keyphrase

Yoast SEO akan check sama ada kita pernah guna keyword yang sama sebelum ini.  Jadi pastikan kita guna keyword atau keyphrase yang belum pernah kita gunakan pada posting lain di website kita.

(14) Keyphrase in subheadings

Kita juga kena gunakan keyword/keyphrase yang kita pilih dalam sub-tajuk.  Yoast SEO juga akan beri tahu kalau kita belum buat atau masih kurang.

(15) Image alt attribute

Ha yang ni kita kena set masa kita upload feature image untuk posting kita.  Tengok tepi sebelah kanan, bahagian bawah.

Ni kalau kita belum letak sebarang image:

Kalau dah upload atau guna imej yang sedia ada, pastikan kita set “image alt” dengan keyphrase tadi:

Image yang dimasukkan ke dalam kandung posting juga boleh gunakan langkah yang sama.  Satu lagi yang agak penting, nama fail gambar yang hendak kita upload juga lebih afdhol kalau kita gunakan keyphrase yang kita pilih.

(15) Text length

OK, kita kena tulis sekurang-kurangnya 300 patah perkataan.  Hijau? dah lebih la tu kan.  Tapi macam mana kita nak tahu dah tulis berapa patah perkataan?  Cuba semak kat seblah kiri bawah:

(16)  Keyphrase in slug

Keyphrase in slug ni merujuk kepada permalink yang kita set sebelum ini.  Ianya secara automatik di set masa kita edit snippet di no (4).  So kalau ada isu, kita boleh edit kat sini atau edit permalink dia seperti di no (2) kat atas.

Penutup

Kali ini kita gunakan Yoast plugin untuk pastikan posting yang kita tulis adalah SEO friendly.  Plugin WordPress ini kita gunakan untuk analisis dan seterusnya perbaiki apa yang boleh jadikan posting kita mesra SEO.

Plugin percuma ini boleh kita gunakan untuk satu keyword/keyphrase bagi setiap posting.  Boleh dapatkan subscription premium untuk lebih feature dan kemudahan lain.  Sehingga berjumpa lagi, selamat maju jaya!

8 Tips Menulis Artikel Mesra SEO

menulis artikel mesra SEO

Menulis artikel mesra SEO penting untuk mudahkan  ianya keluar di muka terawal bila orang Google.  Kita perlu sasarkan sekurang-kurangnya website kita berada pada tiga muka terawal hasil Google!  Kalau dapat muka pertama lagi awesome.

Artikel mesra SEO (SEO friendly article) ini boleh digunakan untuk sebarang bentuk penerbitan online seperti maklumat syarikat, produk atau perkhidmatan di website.  Juga sesuai untuk semua jenis blog post, landing page, iklan dan sebagainya.

Kenapa kita perlu menulis SEO friendly article?

Ia bertujuan untuk kita optimumkan artikel atau posting yang kita tulis agar memudahkan Google berikan rank yang baik.  Bila dapat rank yang baik,  carian Google akan memaparkan website kita di muka pertama  hasil carian!

Pemilihan Keyword sebelum menulis artikel mesra SEO

Secara ringkas, kita perlukan keyword untuk artikel kita dengan langkah berikut:

Brainstrom apa keyword yang sesuai

Sebelum kita menulis artikel mesra SEO, kita perlu cari keyword atau key phrase yang akan digunakan.  Boleh brainstorm keyword yang berkaitan dengan industri kita.  Senaraikan satu persatu.

Kumpulkan keyword yang berkaitan dengan Google

Boleh gunakan Google search engine untuk kumpulkan keyword yang berkaitan.  Google akan cadangkan keyword  lain yang boleh kita digunakan.

Gunakan Keywords Everywhere

Gunakan Keywords Everywhere untuk lihat keyword difficulty, CPC dan search volume.    Pilih long tail keyword dan yang tidak mempunyai persaingan tinggi.   Ini penting bagi newbie macam kita ni.  Kalau tak nanti kita bersaing dengan brand yang lebih established.  Dan seterusnya buat website kita keluar ntah page Google ke berapa.

Gunakan Google Trends

Kemudian kita gunakan Google Trends untuk lihat trend carian yang keyword yang kita mahu gunakan.  Trend ni biasanya boleh sepanjang tahun atau mungkin hanya tinggi bagi musim tertentu.

Mari menulis artikel mesra SEO

Selepas kita buat SEO keyword research dan pilih keyword yang sesuai, mari kita menulis artikel mesra SEO.   Kita tengok apa yang kita perlukan satu persatu:

(1) Fikir apa yang mahu ditulis

Fikirkan apa yang mahu kita sampaikan kepada pembaca.  Apa yang kita mahukan? Apa persoalan/permasalahan yang mahu kita selesaikan?   Apa tujuan artikel kita? Apa yang kita nak pembaca buat selepas membaca?

Tuliskan jawapan kepada persoalan di atas.

(2) Strukturkan artikel

Kita perlu susun artikel dengan kemas.  Kita perlu ada sekurang-kurangnya:

(a) Pengenalan (introduction) kepada topik yang mahu kita tulis;
(b) Body atau kandungan; dan
(c) Kesimpulan atau ringkasan idea penulisan kita.

Sekarang kita tulis rangka dan point-point penting untuk ketiga-tiga pengenalan, kandungan dan kesimpulan ini.

(3) Gunakan perenggan 

Gunakan perenggan (paragraph) yang sesuai.  Bukan mulakan setiap ayat dengan perenggan baru untuk kelihatan menarik sahaja.  Setiap perenggan ini perlu ada idea atau topik yang dibincangkan.  Masukkan keyword yang kita pilih dalam beberapa perenggan.

(4) Guna kombinasi ayat pendek dan panjang

Gunakan ayat-ayat pendek untuk mudah dibaca.  Kemudian diselang seli dengan ayat yang lebih panjang untuk elakkan penulisan jadi agak mendatar dan bosan.

(5) Gunakan tajuk / sub-tajuk

Kita juga perlu gunakan tajuk / sub-tajuk (atau headings) berdasarkan idea yang kita tulis.   Headings ini penting untuk memudahkan pembaca mengetahui idea atau topik yang ditulis dengan lebih pantas.

Heading juga bagus bagi memudahkan kerja memberi ranking SEO oleh search engine.  Masukkan juga keyword yang kita pilih dalam satu dua tajuk/sub-tajuk yang bersesuaian.

(6) Keyword density

Jadi berapa banyak keyword yang perlu kita masukkan dalam artikel?  Yoast mencadangkan keyword densiti antara 0.5% ke 3%.  Jangan masukkan keyword secara berlebihan! Ini akan sebabkan penalti oleh Google dan buat SEO website kita bermasalah.

Lihat berapa banyak keyword “menulis artikel mesra SEO” dalam artikel ini dah dimana ianya ditulis.

(7) Panjang penulisan

Tulis sekurang-kurangnya 300 patah perkataan.  Lagi panjang lagi bagus.  Google memang sukakan artikel yang panjang.  Cuma agak-agak sedikit di mana tak ramai orang suka baca artikel panjang-panjang.

(8) Simpan, semak dan baru publish

Seterusnya kita boleh simpan terlebih dahulu artikel yang kita tulis.  Jangan publish dahulu.   Kenapa? Kita kena baca kembali artikel yang kita tulis setelah beberapa hari.  Paling kurang, tutup dulu dan buat kerja lain.  Kita akan dapat idea tambahan tentang artikel yang mahu kita tulis.  Kita juga boleh semak kembali dan restruktur idea-idea kita.  Semak kembali ayat yang kita tulis.

Dapatkan feedback dari beberapa rakan tentang penulisan kita.¬† Sebab tu dalam bidang penerbitan ini selalunya kita ada penulis dan editor ūüėÄ

Whats next?

Sekarang kita dah pilih keyword yang sesuai.  Kita juga dah tulis artikel lebih 300 perkataan dengan meletakkan keyword diperenggan dan tajuk yang sepatutnya.  Kita dah semak dan paksa kawan baca artikel kita.  Apa seterusnya?

Ok kita boleh gunakan kemudahan Yoast plugin yang kita pasang.  Gunakan untuk semak status SEO pada artikel yang kita tulis.  Sudah mesra SEO belum?  Bagaimana? Kita jumpa lagi dalam posting berikutnya iaitu Membina SEO friendly postings with Yoast.  Selamat maju jaya!

Continue reading “8 Tips Menulis Artikel Mesra SEO”

SEO Keyword Difficulty

Keyword Difficulty

Pernah dengar pasal SEO keyword difficulty?  Apanya yang susah? OK sebenarnya bukan keyword atau key phrase yang susah, tetapi keyword yang kita pilih akan menyusahkan website kita dapat ranking Google yang baik.  Mungkin result google website kita hanya muncul kat bawah page yang kelima!

Kenapa susah nak dapat rank yang baik?

Salah satu sebab adalah persaingan atau competition dari website lain yang lebih popular dan credible.  Company yang lebih ternama dah guna SEO lebih lama.

Mereka ada team yang urus website yang profesional.  Juga spend lebih banyak RM untuk tujuan pemasaran dan pengiklanan.  Lebih banyak orang share content website yang mereka hasilkan.

Jadi kalau kita usahawan yang baru belajar ni mau bersaing dengan mereka dari segi Google SEO ni, jalannya agak panjang.

Macam mana nak tau tentang SEO keyword difficulty?

Dalam ilmu SEO keyword difficulty ni, orang banyak refer ke konsep yang dipanggil long tail keyword.  Keyword biasanya dibahagikan kepada head, body and (long) tail.    Keyword dengan satu perkataan, 2 atau 3 perkataan, dan seterusnya long tail merujuk kepada 4 atau lebih perkataan:

Dengan konsep ini, competition adalah lebih tinggi dengan head dan body, dan lebih rendah pada long tail keyword.   Dari segi CPC juga lebih murah dengan long tail berbanding head dan body.

Analisis keyword dengan Keywords Everywhere

Mari kita analisis konsep long tail keyword ni dengan Keywords Everywhere ni.   Tengok langkah-langkah yang boleh kita buat:

(1) Pertama buka Google dan cari “hijab”:

(2) Kemudian klik “Add All Keywords” kat sebelah kanan bawah:

(3) Buka menu Keywords Everywhere kat atas seblah kanan tu:

(4) Pilih menu “My Keywords”

(5) Dan hasilnya macam ni:

Hasil analisis long tail keyword vs head & body

Mari kita lihat balik hasil Keywords Everywhere untuk keyword yang berkaitan dengan “hijab“:

Nampak tak? keyword “hijab” mempunyai kadar carian yang lebih banyak, tetapi competition agak tinggi berbanding “fashion hijab kekinian“.¬† Lagi satu “fashion hijab untuk orang gemuk” mempunyai competition lebih rendah.

Perkara yang sama juga apply untuk CPC masing-masing dengan nilai RM 1.43,  RM 0.72 dan RM 0.08.

Jika guna keyword “hijab” saja, kita akan bersaing dengan jenama hijab yang lebih ternama.¬† SEO keyword difficulty adalah lebih tinggi jika kita gunakan head & body, berbanding dengan long tail keyword.

Tengok balik result Google ni,¬† semasa posting ini ditulis di Jakarta, laman pertama hasil Google untuk keyword “hijab” ni semangnya “dikuasai” oleh pengeluar hijab terkemuka di Indonesia seperti Vanilla dan Elzatta:

Jadi, mana yang kita nak pilih sebagai keyword kita ni?  Bagi newbie macam saya, adalah digalakkan untuk gunakan long tail keyword.  Macam mana pun, body keyword masih boleh digunakan jika persaingan masih tak banyak.  Kenapa masih tak banyak? Contohnya content berbahasa melayu masih tak banyak.  Jadi masih ada harapan.

Dapat sesuatu dari posting SEO keyword difficulty ini?

________________________________

Nota:

(1) Rujuk posting¬† “Keyword Everywhere” untuk pasang dan guna add on Chrome atau Firefox ni.

(2) Key phrase “fashion hijab untuk orang gemuk” juga berbentuk niche market.¬† Ianya mensasarkan segmen pasaran lebih khusus.¬† Baca posting “Niche Market” di sini.

Kredit:
School photo created by yanalya – www.freepik.com

Emotional Marketing

Emotional Marketing

Mari kita belajar serba sedikit tentang emotional marketing.¬† Kalau iklan tak jalan memang rasa nak emo kan ūüėĬ† Kita belajar macamana kesan emosi boleh digunakan.¬† Kemudian apply dalam mesej pemasaran dan pengiklanan.¬† Boleh juga masukkan dalam copywriting.

Apa itu emotional marketing?

Ia satu kaedah pemasaran dan pengiklanan yang menggunakan faktor emosi.  Ia bertujuan menarik perhatian pengguna.  Membuat mereka ingat, kongsikan dengan orang lain dan yang paling penting, membeli!

Dengan emotional marketing, ia berupaya menjentik emosi manusia dengan idea gembira, sedih, takut atau marah untuk mendapatkan tindak balas.

Kenapa emotional marketing itu penting?

Berdasarkan research, banyak orang buat keputusan berdasarkan emosi.  Ada kajian yang mengatakan 31% pengguna membuat keputusan dengan emosi berbanding 16% melalui maklumat atau informasi yang terkandung dalam iklan.

Kesan emosi membuat pengguna bertindak

Kesan emotional marketing akan membuat pengguna segera bertindak.  Mari kita lihat apa kesan emosi yang boleh digunakan dalam pemasaran dan pengiklanan:

(1) Kegembiraan

Faktor emosi gembira akan buat orang share!

Bak kata pepatah orang putih ” If bad news sells, then good news travels fast“.¬† ¬†Berita baik atau good news dan kandungan atau content yang positif lebih cepat tersebar di media sosial,¬† Ia akan menambahkan brand awareness kepada perniagaan kita.

Ni contoh mesej pemasaran Coco Cola dulu:

Ada rasa nak share tak?

(2) Kesedihan

Kesedihan boleh membuat orang untuk berasa empati dan connect.

Kesedihan boleh membuat orang bertindak bagi pihak orang lain.  Ia membuat kita untuk memberi bantuan kepada yang memerlukan.  Contoh, kempen tidak menggunakan plastik bagi menyelamatkan alam sekitar.

(3) Ketakutan. 

Ketakutan boleh membuat kita berpegang kepada apa yang sedia ada / comfort.

Ada kajian menyatakan ianya boleh meningkatkan brand loyalty.  Takut kepada ketidak tentuan produk atau perkhidmatan lain.

Ia juga boleh membuat pengguna bertindak dalam industri tertentu seperti insuran dan takaful.  Juga industri keselamatan (fizikal atau dalam bidang IT)

Faktor fear kepada scarcity juga boleh digunakan untuk membuat orang cepat bertindak.  Contoh: Barang tinggal 10 unit sahaja.  Diskaun untuk 10 orang pertama saja.  Sampai jam 12 saja dan sebagainya.

(4) Kemarahan.

Kemarhan boleh buat orang viralkan sesuatu.

Sama seperti kegembiraan, ia juga boleh membuat ianya cepat viral.  Kemarahan terhadap sesuatu isu boleh digunakan, tetapi use with care!   Contohnya ia boleh digunakan bagi tujuan politik dan alam sekitar.   Buat orang rally untuk sesuatu tujuan.

(5) Kepuasan segera (instant gratification).

Ini banyak digunakan dalam CTA. Call To Action.  Contoh: Tempah sekarang untuk penghantaran keesokan hari.  Beli hari ini dan dapatkan diskaun 50%.  Tawaran-tawaran menarik boleh kita fikirkan untuk kepuasan segera dalam emotional marketing ni.

(6) Kepercayaan

Apa lagi kita nak kalau pelanggan dah percaya kan?  Jadi macam mana nak buat orang percaya?  Testimoni adalah salah satu cara.  Kemudian kita berikan jaminan, jaminan 100% kembalikan wang kalau berani.   Free trial juga salah satu kaedah kita boleh buat.

Kemudian kita boleh letak gambar kita bersama mesej pemasaran.  Ini juga boleh kita aplikasikan bersama dengan testimoni tadi.  Tok guru saya kata, letak gambar boleh buat orang 4 kali lebih percaya

Apa kita nak buat?

Banyak lagi faktor emotional marketing yang boleh kita gunakan.  Contohnya rasa bersalah, kesyukuran, belonging, leadership, kebangaan dan lain-lain.

Faktor emosi yang digunakan perlulah mengikut kesesuaian.  Bukan main pukul rata kita gunakan kesemuanya.