Model AIDA usahawan wajib tahu & faham

Model AIDA ni menarik. Pernah dengar tak? Ia merupakan model yang bertujuan untuk memahami kelakuan pengguna dalam mencari dan memilih sesuatu produk atau perkhidmatan.  Model konsepsual ini lebih kurang sama je tujuan dengan model-model lain macam Sales funnel, Marketing funnel, Customer journey, Hierarchy-of-Effects Model, Innovation adoption model dan Information Processing Model.

Sebagai usahawan, kita wajib faham setiap kelakuan pengguna atau pelanggan ni.   Kita kena faham apa keseluruhan proses yang difikirkan atau dilakukan pengguna sebelum membeli sesuatu produk/perkhidmatan.  Teori disebalik model-model ni, pelanggan ada beberapa langkah  atau fasa sebelum buat final call untuk membeli sesuatu.

Bila dah faham, kita bantu mereka pada setiap fasa yang terlibat supaya mereka beli produk/perkhidmatan kita.  Kita boleh letakkan diri kita sebagai pelanggan, kaji dan analisa setiap fasa pengguna ini dah seterusnya kemas kini atau improve proses bisnes yang berkaitan.

Apa itu AIDA?

OK mari kita tengok model AIDA ni.  AIDA ni sebenarnya terdiri daripada ATTENTION, INTEREST, DESIRE & ACTION.

Mari kita translate direct je dulu:

  • Attention – perhatian
  • Interest – minat
  • Desire – keinginan
  • Action – tindakan

Sekarang kita tengok satu persatu kelakuan pengguna melalui model AIDA ni.  Mula dari bagaimana mereka tertarik perhatian terhadap sesuatu produk dan seterusnya buat belian.

Attention

Kita lihat fasa attention atau perhatian, fasa pertama kelakuan pengguna ni.  Dalam fasa ini, pengguna biasanya akan tertarik perhatian mereka terhadap sesuatu produk yang ditawarkan.  Kesedaran (atau ‘awareness’) terhadap sesuatu produk akan terbina.

Eh pelik pulak bunyi dia macam translate direct.  Cuba reword:

“Masa ni pelanggan mula sedar tentang kewujudan sesuatu produk/perkhidmatan”

Boleh la kan.  Mari kita sambung..

Masa ni jugak mereka mula tahu serba sedikit seperti ciri-ciri, faedah dan kepentingan produk.  Mereka juga mula tahu tentang jenama atau brand yang terlibat.  Mereka dah cari maklumat tambahan tentang produk.

Mereka mungkin tertarik perhatian melalui iklan TV dan surat khabar,  ternampak billboard tepi jalan,  word of mouth, kawan pos di Facebook & Instagram dan sebagainya.

Interest

Model AIDA seterusnya adalah merujuk kepada INTEREST.    Pada masa ni, pengguna bukan sahaja ada maklumat dan pengetahuan terhadap produk, tetapi telah mengambil sikap tertentu (‘develop attitude‘) dan  menunjukkan MINAT terhadap produk.  Fasa ini, mereka juga dah ada informasi tentang beberapa pilihan yang ada.

Desire

Next, adalah DESIRE iaitu KEINGINAN.  Sebelum ni minat je.  Tapi kali ni dah teringin pulak.   Dah boleh imagine mereka dah dapatkan dan guna produk tersebut.  Hati dah berbunga-bunga nak beli.  Tak sabar dah ni!

Action

Ha yang ni last.  ACTION atau TINDAKAN.  Masa ni lah pengguna akan terus buat tindakan.  Pegi ke kedai dan beli.  Pergi buka Shopee atau Lazada dan buat pembelian.  Atau hubungi penjual untuk proses nego dan beli.  Dah klik link wasap. Dah belii.

Apa kita nak buat dengan AIDA ni?

Macam yang kita dah sentuh serba sedikit tadi, kita boleh gunakan model AIDA ni untuk bantu pengguna tahu tentang produk/perkhidmatan kita ni.    Kita tarik perhatian mereka tentang produk kita.  Kemudian kita kenalah buat mereka minat dan teringin nak memiliki apa yang kita tawarkan.  Lepas tu bantu mereka buat tindakan dan beli!

Kita juga boleh buat analisis tentang keseluruhan perjalan bisnes kita yang bersangkutan dengan behavior pengguna ni.  Kita lihat keseluruhan proses, adakan mana yang tiada.  Juga boleh kemas kini atau update agar dapat bantu pengguna dalam setiap fasa.

Nak buat iklan? Juga boleh gunakan model AIDA sebagai teknik copywriting.  Tarik perhatian dengan headline yang menarik, berikan maklumat secukupnya untuk develop interest pengguna.  Berikan benefit produk dan highlight kelebihan berbanding produk yang lain untuk naikkan keinginan.  Lepas tu suruh mereka beli atau hubungi kita dengan berikan link wasap untuk close sale.  Script close sale kita juga boleh gunakan teknik yang sama.  Jgn lupa letakkan scarcity seperti unit & tawaran dengan tempoh terhad!

OK nanti kita sambung lagi tentang AIDA ni ya.  Semoga bertemu lagi dalam posting yang lain dan selamat maju jaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *