Kesan Emosi dalam Copywriting untuk B2B

Emotional Marketing

Menurut kebiasaan, dalam copywriting kita selalu bertindak menjual ‘rational’ kepada prospek.  Lagi-lagi bisnes kita berbentuk Business-to-Business (B2B).  Apa yang selalu kita highlight?

“corporate look and feel”

“corporate tone-of-voice”

Apa lagi? Kita anggap keputusan pembelian mereka adalah berdasarkan keputusan rasional syarikat semata-mata:

“Meningkatkan keuntungan”

“Menurunkan kos”

“Lebih efisien”

“Kos efektif”

Betul kan? Kita anggap syarikat-syarikat selalunya membuat keputusan berdasarkan unsur-unsur ini.  Tapi sebenarnya kita lupa.  Pembuat keputusan adalah manusia. Sama macam kita.

Jadi kita perlu highlight kesan emosi!

Apa kesan emosi yang yang perlu gunakan?  Apa perlu kita eksploitasi?  Kita boleh gunakan faktor-faktor berikut dalam copywriting:

“Rasa bangga”

“Faktor fear – atau ketakutan”

“Membuat hidup mereka senang – membuat urusan perniagaan lebih mudah”

“Sama seperti orang lain atau pesaing”

“Lebih bagus dari orang lain”

 

Bila kita dapat menjentik kesan emosi ini, barulah mereka akan gunakan kesan rasional bagi tujuan membuat bajet dari pihak atasan!

Dapat sesuatu daripada posting ini? Nanti kita bincang lebih lanjut mengenai kesai emosi atau emotional marketing yang kita boleh masukkan dalam copywriting.  Sementara tu, mari kita senaraikan apa kesan emosi berkaitan dalam rungan komen di bawah.  Selamat maju jaya!

Iklan Facebook #3 – Kaji Prospek di Forum

prospect research

Salah satu cara untuk kaji prospek adalah melalui forum.  Kenapa forum? Ianya tempat orang berkumpul.  Di mana orang berkumpul di situ wang terkumpul!

Masalah utama forum pada masa ni, dah banyak forum tak aktif.  Tapi tak apa, kita still boleh kaji masalah orang ramai dalam industri.  Masalah boleh dikatakan masih sama.   Sebagai alternatif, pi join Facbook group yang berkaitan. Kira forum jugaklah kan tu…

Macam mana nak kaji?

Senang je. Ni caranya:

(1)  Kita guna Google search.  Keword yang dugunakan “masalah/produk/niche forum”.  Contoh kalau kita dalam industri yang berkaitan dengan kesihatan, kita boleh google “kesihatan forum”.  Bagi spesifik untuk Malaysia, kita boleh search”kesihatan forum malaysia”.  Nak lagi spesifik? Mari kita search “sakit tengkuk forum malaysia”

(2) Lihat forum yang kita jumpa, kita boleh sort by relpy dan views.  Lagi banyak-lagi bagus.  Ini bermakna niche yang kita pilih banyak permintaan.

(3) Kumpul dan dokumen semua masalah yang ada ke dalam spreadsheet atau apa juga bentuk dokumen.

Contoh – “Sakit Pinggang”

Saya nak jual krim The Human Mechanic (THM) di mana salah satu masalah diselesaikan adalah sakit pinggang.  Mari kita tengok ada tak “sakit pinggang forum”. OK ada!

Apa kita nak tengok dan kaji?

  • Senaraikan masalah sakit pinggang ni.  Senaraikan juga apa rungutan atau cerita mereka.  Cuba bayangkan iklan kita ni menjawab apa yang mereka rungutkan.  Tengok ayat-ayat rungutan mereka. Boleh dijadikan idea untuk copywriting nanti..
  • Kaji jantina siapa yang pos dalam forum ni.  Terutamanya jantina mereka.  Kita tahu masalah sakit pinggang ni tak tentu jantina.  Tapi bila kita tengok dalam forum ni banyak lelaki contohnya, kita boleh mulakan iklan untuk sasarkan lelaki dahulu!
  • Senaraikan tips-tips pengguna forum berikan.  Boleh gunakan untuk buat artikel bagi tujuan SEO (ni topik lain – pengiklanan guna Google pulak)

Contoh Masalah: “Sakit pinggang”

URL: https://bm.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=644976

Walau reply tak banyak, dia ada 13,198 views.  Besar kemungkinan view datang dari orang yang mempunyai masalah lebih kurang sama.  Mereka mungkin datang selepas lakukan carian dari Google.

Kalau tengok jantina pula, agak seimbang dari lelaki dan perempuan.  Cari lagi di beberapa forum.  Boleh juga kita sasarkan keduanya jika lebih kurang sama banyak.

Cuba scroll ke bawah.  Kita tengok ayat-ayat yang boleh dijadikan iklan nanti:

“jd bila duduk atau berjalan pon masih terasa sakit.”

“sedikit sebanyak kaco jugak tumpuan kerja”

“paling teruk aku kne sampai nak bgun pon kne merangkak..”

“duduk sakit, nk kne bersandar aje…..baring pun serbe tak kene……”

Artikel atau tips yang kita boleh masukkan ke dalam blog sebagai strategi tambahan:

“ubat aku klu sakit je blakang aku tido kat simen.. or carpet. somthing yg keras lah.”

“klau ikut nasihat org tua better tido kt atas papan.”

“cuba bersenam….regang-regangkan badan…mungkin darah tak jalan elok kt kawasan tue. and ..minum air banyak”

“maybe sebab salah tidur kot.. tapi pape pn jangan g berurut dulu sebelum consult ngan doc”

Nota: Boleh dijadikan ayat iklan juga: “Dah try macam-macam petua.. baring atas simen la..papan la, tapi tak juga kurang sakit!”

Apa lagi boleh kita nampak dalam posting kat forum ni pasal sakit belakang? Pesaing 🙂

 

Iklan Facebook #2 – Kaji Prospek

Kajian Prospek

Kita mesti kaji prospek kepada produk dan perkhidmatan yang mahu ditawarkan.  Jangan tengok ada produk laku, kita follow.  Jangan kita rasa produk bagus, kita terus buat tanpa fikir siapa yang mahu beli produk dan perkhidmatan.

Kalau dah lama bisnes juga sama, kita kena buat kajian prospek dari semasa ke semasa.  Kaji perubahan pasaran. Kaji perubahan trend.

Apa yang mahu kita kaji tentang prospek?

Kajian perlu dilakukan untuk siapa bakal pelanggan:

  • Siapa mereka?
  • Umur?
  • Mereka di mana?
  • Jantina: Lelaki / Perempuan?
  • Pekerjaan: Apa dan di mana?

Apa perlu kita tahu?

Produk dan perkhidmatan yang baik adalah yang menyelesaikan masalah.  Lagi besar masalah, lagi besar pasaran.   Contoh, masalah jeragat, sakit lutut, masalah kewangan dan sebagainya.

Begitu juga dengan apa yang prospek mahu atau impikan.  Contoh, tak ada ada masalah pun, tapi prospek mahu melancong tempat-tempat yang menarik.  Kita penuhi impian mereka dengan pakej perlancongan!

Jadi secara umumnya, kita perlu tahu:

  • Apa masalah yang mereka mahu selesaikan?
  • Apa yang mereka inginkan?

Macam mana nak buat kajian?

Kita boleh lakukan kajian secara online, cari di mana prospek berkumpul:

  •  Forum-forum di Internet;
  • Laman web ecommerce seperti Amazon dan Lazada; dan
  • Blog-blog di Internet (pastikan bukan blog promote produk)
  • Carian di search engine
  • Guna google keyword planner)

Hasil kaji prospek macam mana?

Bina dua (2) watak (atau avatar) bakal pelanggan selengkapnya dan gunakan maklumat yang kita dapat dari apa yang kita kaji sebelum ini.

Maklumat ini juga akan digunakan untuk membuat targetting iklan fbads kita nanti.

 

 

Nak Daftar Trademark dengan Mudah?

Daftar Trademark

Trademark merupakan sebarang unsur nama, huruf, perkataan, angka, perkataan, simbol, logo dan juga gabungan unsur-unsur ini sebagai tanda kepada perniagaan.  Kebiasaannya ia akan merujuk kepada brand atau jenama sesuatu bisnes, produk atau perkhidmatan.

Sebagai contoh, syarikat pengeluar makanan utama dunia Nestle telah mendaftarkan Nestlé® sebagai trademark mereka.  Mereka juga telah mendaftarkan trademark MILO®, MAGGI®, NESCAFÉ®, CERELAC®, LACTOKID™ COMFORTIS®, NESTLÉ BLISS®, DRUMSTICK® dan lain-lain lagi.

Kenapa perlu daftar trademark?

Apabila trademark telah didaftarkan, ia dilindungi di bawah undang-undang dan akta yang berkaitan.  Perlindungan ini membolehkan trademark yang didaftar tidak digunakan oleh pihak lain.

Sebarang penggunaan oleh pihak lain adalah salah di sisi undang dan pemilik yang daftar trademark tersebut boleh memohon kos mahkamah dan ganti rugi atas penggunaan.

Hak milik ekslusif kita selamanya

Perlindungan kepada trademark yang didaftarkan adalah selama sepuluh (10) tahun.  Kita boleh perbaharui pendaftaran bagi 10 tahun berikutnya.  Ini bermakna, trademark adalah hak milik ekslusif kita selagi kita perbaharui setiap 10 tahun.

Di mana kita nak daftar?

Perlindungan trademark adalah di setiap negara yang kita daftarkan.  Di Malaysia, trademark boleh didaftarkan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).  MyIPO juga mempunyai ejen bagi daftar trademark.

Nak daftar sekarang?

Hubungi ejen berdaftar MyIPO, Puan Alin Hurriya Harlinda daripada DaftarTrademark.com untuk daftar trademark  dengan tiga (3) langkah mudah:

  1. Dapatkan bantuan dengan khidmat nasihat pembangunan trademark yang kukuh (strong trademark);
  2. Bantuan penyediaan dokumen pendaftaran dan dokumen-dokumen sokongan lain; dan
  3. Pedaftaran trademark di MyIPO, dan sokongan poendaftaran jika terdapat isu-isu berbangkit seperti jika terdapat bantahan dari pihak lain.

Klik link ni untuk WhatsApp Pn. Alin:

https://daftartrademark.com/whatsapp/0108400094

Klik untuk untuk maklumat lanjut tentang daftar trademark:

Daftar Trademark

 

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #13 – Debit Kredit (Bahagian 5: Penyata Kewangan)

Penyata kewangan (Financial Statements) akan disediakan selepas penyelerasan direkodkan.  Dua jenis penyata kewangan utama:

balance sheet (penyata imbangan duga) – menunjukkan keseluruhan aset kedai makan; dan

income statement (penyata pendapatan) – menunjukkan perbelanjaan dan pendapatan dalam accounting period.

Net income akan ditambah ke owners’ equity account; Net losses akan ditolak dari owners’ equity account sebelum balance sheet disediakan.

Mari kita tengok contoh untuk menyediakan penyata kewangan termasuk penyelarasan bagi keseluruhan akaun Kedai Makan Terlolap Mato ni.  Penyata kewangan ini adalah bagi tempoh accounting period satu (1) bulan.

Kita perlu membuat penyelarasan kepada:

  • nilai  bagi food inventory/cost of food sold;
  • iktiraf (recognise) susut nilai (depreciation expense);
  • kenal pasti perbelenjaan sewa kedai (rent expense);
  • kenal pasti faedah pinjaman (interest expense); dan
  • rekodkan bill-bill yang belum dibayar.

(A1) Food inventory

Sebelum penyelarasan dilakukan, katakan nilai bagi food inventory adalah RM 15,000 – keseluruhan perbelanjaan bagi penyediaan makanan dan minuman pada bulan tersebut.  Katakan, pada hujung bulan, nilai yang tinggal bagi food inventory yang tinggal adalah RM 1,500.

Jadi, kita boleh recognise cost of food sold dan food inventory dengan merekodkan penyelarasan berikut:

Cost of food sold    RM 13,500
Food inventory                        RM 13,500

Credit kepada food inventory RM 13,500 menyebabkan pengurangan akaun food inventory kepada RM 1,500 (jumlah food inventory pada penghujung accounting period).

(A2) Depreciation

Peralatan dapur yang kita beli akan mengalami susut nilai. Yelah.. kuali pun lama-lama nipis dan bocor.  Dapur pun lama-lama karat dan reput.  Walau boleh guna lagi, pastinya nilainya dah berkurangan (salvage value).   Ingat tak kita ada beli dapur RM 5,000.  Katakan pakai 5 tahun maksimum  dengan salvage value RM 300.

Mari kita kira susut nilai / depreciation dengan kaedah straight line method:

                        Cost - Salvage Value  
Annual Depreciation   = --------------------
                               Years
                            5,000 - 300
                      = -------------------
                               5  
                      = 940/year
                        
Monthly Depreciation  = Annual Depreciation / 12
                      = 940 /12
                      = 78.33

Jadi, penyelarasan bagi susut nilai (kita bulatkan) 
adalah: Depreciation expense RM 78 Accumulated depreciation RM 78

(A3) Rent Expense

Ok, katakan dalam contoh ni kita bayar sewa tiga (3) bulan terus RM 2,100.  Jadi sebulan adalah 2,100 / 3 = RM 700.  Jadi penyelarasan:

Rent Expense    RM 700
Prepaid rent              RM 700

(A4) Interest Expense

Haritu kita beli dapur RM 5,000 tapi hutang sebanyak RM 4,000.  Beli dengan hutang kan ke ada faedah.  Katakan 10%:

Interest expense = (4,000 x 0.10 x 30) / 365
                 = 32.88

Jadi untuk kita recognise interest expense (bulatkan
ni untuk senang buat contoh): Interest expense RM 33 Accrued interest RM 33

(A5) Lain-lain Perbelanjaan

Mari kita tengok bil-bil perbelanjaan lain yang belum dibayar (unpaid bills) bagi kedai makan TERLOLAP MATO ni..

Laundry               RM   500 
Kitchen Fuel RM 100
Supplies RM 200
FBAds RM 1,000
Admin expenses RM 2,000
Repairs & maintenance RM 500
---------
Total RM 4,300
=========
Berdasarkan matching principle, perbelanjaan ini direkodkan
seperti berikut:

Laundry RM 500
Kitchen Fuel RM 100
Supplies RM 200
FBAds RM 1,000
Administrative expenses RM 2,000
Repairs & maintenance RM 500
---------
Accrued expenses RM 4,300
payable =========

Penyelarasan Akaun

Kita tengok balik akaun-akaun kita sebelum ni (di sini):

       Cash  (ASET)            Food Inventory (ASET)
   Dr. (+)   |   Cr. (-)         Dr. (+)  |  Cr. (-)
-------------+------------   -------------+---------
 (1)   5,000 | (2)   2,100    (6)  15,000 |
 (4)      60 | (3)   1,000   -------------+---------
 (11) 39,950 | (5)      20         15,000 |
             | (7)  10,000
             | (8)     100         
             | (9)   1,000    
             | (10)    200   
             | (14) 14,500   
-------------+------------        
      45,010 |      28,920
-     28,920 |
-------------+------------
      16,090 |

Prepaid Rent (LIABILITY)
   Dr. (-)   |   Cr.  (+)
-------------+------------
(2) 2,100    |
-------------+------------
    2,100    |


      Equipment (ASET)        Accounts Payable (LIABILITY)
    Dr. (+)  |   Cr. (-)          Dr. (-) |  Cr. (+)
-------------+------------     -----------+-----------
(3)    5,000 |               (12)  14,500 | (6) 15,000
-------------+------------     -----------+-----------
       5,000 |                            |        500




 Notes Payable (LIABILITY)      KakYa, Capital (EQUITY)
   Dr. (-)   |  Cr. (+)          Dr. (-)  |  Cr. (+)
-------------+------------     -----------+-----------
             | (3) 4,000                  | (1)  5,000
-------------+------------     -----------+-----------
             |     4,000                  |      5,000

      Food Sales (REVENUE)
   Dr. (-)   |  Cr. (+)
-------------+------------
             | (4)      60
             | (11) 39,950
-------------+------------
             |      40,010     



Cost of Food Sales (EXPENSES)    Wages Expenses (EXPENSES)
  Dr. (+)    |   Cr. (-)             Dr. (+)|   Cr. (-)
-------------+--------------     -----------+----------
  (5)     20 |                   (7) 10,000 |
-------------+--------------     -----------+----------
          20 |                       10,000 |

Supplies Expense (EXPENSES)
  Dr. (+)    |  Cr. (-)
-------------+--------------
  (8)    100 |
-------------+--------------
         100 |



     Utilities (EXPENSES)          Advertising (EXPENSES)
   Dr. (+)   |  Cr. (-)             Dr. (+) |   Cr. (-)
-------------+---------------      ---------+-----------
  (9)  1,000 |                     (10) 200 |
-------------+---------------      ---------+-----------
       1,000 |                          200 |


OK sekarang kita buat akaun penyelarasan.  Balance bagi setiap akaun kita bawa kedepan (rekodkan baki dengan “Bal.”).  Penyelerasan kita rekodkan dengan (A1)-(A5).  Keseluruhan akaun  kita rekodkan:

       Cash  (ASET)            
   Dr. (+)   |   Cr. (-)         
-------------+------------   
 Bal. 16,090 |     
-------------+------------        
      16,090 |

Food Inventory (ASET)
Dr. (+) | Cr. (-)
-------------+------------
Bal. 15,000 | (A1) 13,500
-------------+------------
15,000 | 13,500
- 13,500 |
-------------+------------
1,500 |
Prepaid Rent (LIABILITY) Dr. (-) | Cr. (+) -------------+------------ Bal. 2,100 | (A3) 700 -------------+------------ 2,100 | 700
- 700 |
-------------+------------ 1,400 | Equipment (ASET) Dr. (+) | Cr. (-) -------------+------------ (3) 5,000 | -------------+------------ 5,000 |

Accumulated Depreciation (ASET)
  Dr. (+) | Cr. (-)
-------------+------------
| (A2) 78 Accounts Payable (LIABILITY)
Dr. (-) | Cr. (+) -----------+----------- | Bal. 500
  -----------+-----------
| 500

Accrued Expenses Payable (LIABILITY)
Dr. (-) | Cr. (+)
-----------+----------------
| (A5) Bal. 4,300
-----------+----------------
| 4,300

Notes Payable (LIABILITY) Dr. (-) | Cr. (+) -------------+------------ | Bal. 4,000 -------------+------------ | 4,000
Accrued Interest (LIABILITY)
Dr. (-) | Cr. (+)
-------------+------------
| (A4) 33
-------------+------------
| 33


KakYa, Capital (EQUITY
Dr. (-) | Cr. (+)
-----------+-----------
| 5,000
-----------+-----------
| 5,000

Food Sales (REVENUE) Dr. (-) | Cr. (+) -------------+------------ | Bal. 40,010 -------------+------------ | 40,010 Cost of Food Sales (EXPENSES) Dr. (+) | Cr. (-) -------------+-------------- Bal. 20 |
(A1) 13,500 | -------------+-------------- 13,520 | Wages Expenses (EXPENSES)
Dr. (+)| Cr. (-)
------------+----------
Bal. 10,000 |
------------+----------
10,000 |


Supplies Expense (EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-) -------------+-------------- Bal. 100 |
(A5) 200 | -------------+-------------- 300 | Utilities (EXPENSES) Dr. (+) | Cr. (-) -------------+--------------- Bal. 1,000 | -------------+--------------- 1,000 |

Advertising (EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
Bal. 200 |
---------+-----------
200 |

Depreciation Expenses(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A2) 78 |
---------+-----------
78 |

Rent Expenses(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A3) 700 |
---------+-----------
700 |

FBAds Expenses(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A5) 1000 |
---------+-----------
1000 |

Admin Expenses(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A5) 2000 |
---------+-----------
2000 |

Repair & Maintenance Expenses(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A5) 500 |
---------+-----------
500 |

Interest Expenses(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A4) 33 |
---------+-----------
33 |

Laundry Expenses(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A5) 500 |
---------+-----------
500 |

Kitchel Fuel(EXPENSES)
Dr. (+) | Cr. (-)
---------+-----------
(A5) 100 |
---------+-----------
100 |


Untuk Trial Balance setelah penyelarasan:

                 Adjusted Trial Balance
Kedai Makan Terlolap Mato
-----------------------------------------------------------
Debit Balance Credit Balance
-----------------------------------------------------------
Cash 16,090
Food Inventory 1,500
Prepaid Rent 1,400
Equipment 5,000
Accumulated Depreciation 78
Accounts Payable 500
Accrued Expenses Payable 4,300
Notes Payable 4,000
Accrued Interest 33
KakYa, Capital 5,000
Food Sales 40,010
Cost of Food Sales 13,520
Wages Expenses 10,000
Supplies Expenses 300
Utilities 1,000
Advertising 200
Depreciation Expenses 78
Rent Expenses 700
FAds Expenses 1,000
Administrative Expenses 2,000
Repairs & Maintenance 500
Interest Expenses 33
Laundry Expenses 500
Kitchen Fuel 100
------- -------
53,921 53,921
======= =======

Ok balance dah. Ini maknanya akaun kita betul dan tak ada yang terlupa rekod. Fuhhhh!  

Sekarang kita boleh buat Income Statement macam ni:

                 Income Statement
Kedai Makan Terlolap Mato
For a Period of 1 Month
-----------------------------------------------------------
Food Revenue 40,010
Expenses:
Cost of food sales 13,520
Wages expense 10,000
Supplies expense 300
Utilities 1,000
Advertising:
Banner 200
FBAds 1,000
Depreciation expense 78
Rent expense 700
Interest expense 33
Laundry expense 500
Kitchen fuel 100
Administrative expense 2,000
Repairs & maintenance 500 29,931
----- ------
Net Income 10,079
=======

Now, kita buat balance sheet pula.  ia terdiri dari aset, liability dan equity.  Equiti KakYa kini bertambah dari RM 5,000 + net income bagi bulan ni iaitu RM 5,000 + 10,079 = RM 15,079.  Jadi, simplified balance sheet adalah macam ni:

                     Balance Sheet
Kedai Makan Terlolap Mato
For the Last Day of the Month
-----------------------------------------------------------

ASSETS
Cash 16,090
Food inventory 1,500
Prepaid rent 1,400
Equipment 5,000
Less:
Accumulated depreciation (78)
------
Total Assets 23,912
======
LIABILITIES AND OWNER'S EQUITY
Account payable 500
Accrued expenses payable 4,300
Notes payable 4,000
Accrued interest 33
KakYa, Capital 15,079
------
23,912
======

 

 

 

Iklan Facebook #1 – Lima Langkah Mudah FBAds

iklan fbads

Iklan Facebook atau Facebook Advertising (FbAds) merupakan salah satu kaedah pengiklanan yang berkesan.  Kenapa berkesan?  Lebih 20 juta pengguna aktif Facebook adalah di Malaysia.  Kita boleh reach pasaran 20 juta ni dihujung jari sahaja.   Itu belum lagi jika kita mahu pilih pasaran global yang lebih luas.

Dalam posting tentang BMC, salah satu Key Channel yang boleh kita gunakan adalah media sosial terutamanya Facebook.

Sasaran Pelanggan

Pengiklanan dengan Facebook juga membolehkan kita sasarkan pelanggan yang kita mahu.  Sasaran juga adalah lebih spesifik seperti umur dan jantina pelanggan yang kita mahu.

Contoh, kita boleh sasarkan pelanggan wanita sahaja kalu kita jual pakaian wanita.  Berbanding jika kita buat iklan di akhbar, ini sukar dilakukan.  Kita tak tahu dengan spesifik sapa yang membaca.

Kos Iklan

Kos pengiklanan lebih minimum dengan Facebook.  Berbanding dengan iklan di media seperti TV dan akhbar, kos pengiklanan adalah lebih mahal.  Lagi-lagi jika kita baru mula belajar berniaga.  Kos pengiklanan yang minimum penting untuk bertahan lebih lama!

Iklan Facebook

OK kita perlu manafaatkan sosial media ini untuk bisnes kita.  Mari kita belajar iklandalam Facebook ni  (Facebook Advertising ) dengan lima (5) langkah mudah:

Lima Langkah Mudah Iklan FBAds

(1) Buat kajian siapakah PROSPEK atau bakal pembeli produk atau perkidmatan kita – Cari siapa mereka, demografik (umur, jantina etc.), apa masalah atau apa mereka mahu.  Apa kita nak selesaikan masalah atau tunai kemahuan mereka;

(2) Buat kajian siapa PESAING dan apa yang mereka buat – apa mereka buat, apa mereka tawarkan, apa kelebihan dan kekurangan.  Tujuan – apa beza kita dengan mereka.  Apa buat prospek pilih kita berbanding pesaing;

(3) Buat IKLAN berdasarkan (1) dan (2) – Macamana kita nak buat kempen iklan dan iklan bagai mana yang bagus dan berkesan;

(4) Pantau iklan FBAds yang kita buat dan OPTIMUM kan iklan. Macamana nak jadikan iklan jadi lebih bagus, dalam masa yang sama kurangkan kos iklan; dan

(5) GANDA kan iklan bagi skala (scale) yang lebih besar – tingkatkan kos pengiklanan untuk keuntungan lebih besar. Contoh, RM 10 dapat 100 kita mungkin boleh dapat RM 1000 jika modal iklan adalah RM 100.

Lepas ni kita belajar setiap satu langkah iklan fbads ni…

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #12 – Debit Kredit (Bahagian 4: Kira Pendapatan Perniagaan)

Measuring Income

Mari kita kira pendapatan perniagaan yang kita jalankan.  Pengiraan pendapatan perlu dilakukan untuk kita tahu untung/rugi kedai makan.  Secara umum, revenue harus melebihi expenses untuk dapat keuntungan.

Bila keuntungan (profit) dijana, owners’ equity akan bertambah – revenue dan expenses account akan ditutup masuk ke dalam owners’ equity account bila tempoh perakaunan berakhir, atau dibawa ke hadapan.  Revenue and expenses account sebenarnya adalah owners’ equity account sementara.

Impak Revenue & Expenses

Cara kira pendapatan perniagaan memerlukan kita untuk kira kedua-dua revenue & expenses.

Penjualan makanan dan minuman akan menambah aset (cash atau account receivable).  Ia juga menambah sales account.  Perbelanjaan (expenses) pula dilakukan bagi menyediakan makanan dan minuman.  Kos expenses ini akan mengurangkan aset dan menambah expenses.

Contoh:

Ayam mentah yang dikeluarkan dari peti sejuk beku, asset account (inventory) akan berkurangan, dan expense account (food cost) akan bertambah.

Penyediaan makanan dan minuman tidak semestinya melibatkan cash, tetapi boleh dari aset seperti inventory account.

Pendapatan/Perbelanjaan Terakru (Accruals) dan Penyelarasan Pendapatan

Kedai makan dan restoran melibatkan transaksi yang banyak setiap hari.  Jadi, bila accounting period tamat, banyak yang terlepas pandang dan tidak direkodkan.  Oleh itu accounting accruals dan penyelarasan perlu dilakukan untuk kira pendapatan perniagaan yang tepat.

Menurut GAAPs, perbelanjaan dalam masa accounting period perlu matched atau dipadankan dengan pendapatan yang dijana.

Penyelarasan ini akan dilakukan kepada 4 perkara:

  • Inventory/cost of goods sold
  • prepaids (contoh: sewa)
  • depreciation
  • accruals

So ingat balik mana debit dan kredit:

 ASSET ACCOUNT   LIABILITY ACCOUNT  OWNERS' EQUITY 
-------+------     -------+------   ------+------- 
   +   |   -           -  |   +        -  |  +
  Dr.  |  Cr.         Dr. |  Cr.      Dr. | Cr.

    REVENUES                          EXPENSES
-------+------                      ------+--------
   -   |  +                            +  |  -
   Dr. |  Cr.                         Dr. | Cr.

Contoh pengiraan pendapatan:

Kedai Makan Terlolap Mato

Transaksi sebelum ini:
1. Modal KakYa RM 5,000
2. Bayar sewa 3 bulan RM 2,100
3. Beli dapur RM 5,000 (RM 1,000 down payment 
   & RM 4,000 hutang) 
Katakan, on top of transaksi yang dibuat sebelum ini:

4.  Penjualan Kari Kepala Salmon RM 60
5.  Kos penyediaan Kari Kepala Salmon RM 20

Kemudian kita ada transaksi tambahan:

6.  Pembelian bahan mentah (i.e., susu, milo, sos)
    tambahan RM 15,000 dan
    direkodkan sebagai food inventory
7.  Bayar gaji kepada beberapa pekerja RM 10,000
8.  Pembelian tambahan bahan mentah (i.e, sayuran)
    direkodkan sebagai expenses 
    (bukan inventory) RM 100
9.  Bayar utility bill RM 1,000
10. Kos buat iklan - banner - RM 200
11. Jualan RM 39,950 (untuk simplicity, 
    direkodkan sekali)
12. Bayar hutang RM 14,500 kepada pembekal

Mari kita rekod tranksasi ini dalam 
akaun masing-masing:
    
       Cash  (ASET)            Food Inventory (ASET)
   Dr. (+)   |   Cr. (-)         Dr. (+)  |  Cr. (-)
-------------+------------   -------------+---------
 (1)   5,000 | (2)   2,100    (6)  15,000 |
 (4)      60 | (3)   1,000   -------------+---------
 (11) 39,950 | (5)      20         15,000 |
             | (7)  10,000
             | (8)     100         
             | (9)   1,000    
             | (10)    200   
             | (12) 14,500   
-------------+------------        
      45,010 |      28,920
-     28,920 |
-------------+------------
      16,090 |

Prepaid Rent (LIABILITY)
   Dr. (-)   |   Cr.  (+)
-------------+------------
(2) 2,100    |
-------------+------------
    2,100    |


      Equipment (ASET)        Accounts Payable (LIABILITY)
    Dr. (+)  |   Cr. (-)          Dr. (-) |  Cr. (+)
-------------+------------     -----------+-----------
(3)    5,000 |               (12)  14,500 | (6) 15,000
-------------+------------     -----------+-----------
       5,000 |                            |        500




 Notes Payable (LIABILITY)      KakYa, Capital (EQUITY)
   Dr. (-)   |  Cr. (+)          Dr. (-)  |  Cr. (+)
-------------+------------     -----------+-----------
             | (3) 4,000                  | (1)  5,000
-------------+------------     -----------+-----------
             |     4,000                  |      5,000

      Food Sales (REVENUE)
   Dr. (-)   |  Cr. (+)
-------------+------------
             | (4)      60
             | (11) 39,950
-------------+------------
             |      40,010     



Cost of Food Sales (EXPENSES)    Wages Expenses (EXPENSES)
  Dr. (+)    |   Cr. (-)             Dr. (+)|   Cr. (-)
-------------+--------------     -----------+----------
  (5)     20 |                   (7) 10,000 |
-------------+--------------     -----------+----------
          20 |                       10,000 |

Supplies Expense (EXPENSES)
  Dr. (+)    |  Cr. (-)
-------------+--------------
  (8)    100 |
-------------+--------------
         100 |



     Utilities (EXPENSES)          Advertising (EXPENSES)
   Dr. (+)   |  Cr. (-)             Dr. (+) |   Cr. (-)
-------------+---------------      ---------+-----------
  (9)  1,000 |                     (10) 200 |
-------------+---------------      ---------+-----------
       1,000 |                          200 |

Jadi, income statement (simplified sebelum 
penyelarasan/adjustment:

                 Preliminary Income Statement
                  Kedai Makan Terlolap Mato
                 Accounting Peroid Jan 2018
-----------------------------------------------------------
                            (RM)             (RM)
Food Sales                                  40,010
Less Expenses
  Cost of food sales             20
Wages Expense                10,000
Supplies Expense                100
Utilities                     1,000
Advertising                     200
  Total Expenses                            11,320
                                            ------  
Net Income                                  28,690
                                            ======

Tanpa penyelarasan, income statement di atas 
adalah tidak lengkap kerana:
(1) Cost of goods sole belum dikira
(2) Depreciation belum dikira
(3) Sewa (rent expense) belum ditentukan
(4) Interest expense has not been accrued
(5) Hutang belum dibayar belum direkodkan

Inventory/cost of goods sold

Bahan mentah selalunya dibeli dengan kuantiti yang banyak pada awal period untuk memenuhi permintaan pelanggan.  dalam masa yang sama, harga barangan dapat diminimumkan bila ianya dibeli secara pukal.  Bila akhir period, akan terdapat lebihan barangan dalam inventori.

Barangan ini perlu dikira supaya nilai (harga) inventori dapat dijumlahkan.  Hasilnya, end-of-period inventori yang akan digunakan untuk mengira kos bagi makanan yang dijual pada tempoh tersebut:

   Beginning inventory
 + Purchases
 - Ending inventory
   -------------------
 = Cost of goods sold
   ===================

Katakan nilai sedia ada RM 2,000 untuk bahan mentah pada awal bulan (lebihan bulan lepas), dan tambahan sebanyak RM 12,000 dibeli pada bulan ini.  Kemudian pada hujung bulan, masih terdapat lebihan RM 2,500 untuk dibawa ke bulan depan:

                              (RM)
  Beginning inventory         2,000
+ Purchases                  12,000
                           --------
                             14,000
- Ending inventory            2,500
-------------------       ---------
= Cost of goods sold         11,500
===================       =========

Kebanyakkan kedai makan akan merekod bahan mentah yang dibeli sebagai “puschases” atau “cost of food sold” dengan kaedah yang dipanggil “periodic inventory“.   Penyelarasan diperlukan untuk mengetahui jumlah harga sebenar cost of food sold dalam bulan tersebut.  Penyelarasan ini akan mengambarkan perbezaan di antara harga beginning dan ending.

Periodic inventory – kaedah mengira kos makanan dan minuman yang mengambarkan perbezaan pada jumlah inventori awal /dibawa ke hadapan dan akhir.

Contoh penyelarasan:

Jika ending melebihi beginning, penyelarasan akan mengurangkan cost of food sold dan menambah inventory.  Perbezaan dalam contoh di atas adalah RM 500, penyelarasan debit kredit direkodkan dengan:

Food inventory     $500
Cost of food sold         $500

Jika ending inventory kurang dari beginning, sebaliknya dilakukan.

Prepaids

Kedai Makan kita mungkin akan membeli insuran atau takaful atau membayar sewa in advance, dan kita debit dari prepaid expense (asset account).  Kemudian kedai makan kita akan recognize perbelanjaan tersebut dengan membuat penyelarasan berkala (periodic adjustment).

Contoh:

Kita beli takaful kebakaran dengan coverage 2 tahun dengan jumlah RM 4,800  dan merekodkanya ke dalam akaun prepaid expense.

Setiap bulan dalam masa 2 tahun ini, kita boleh buat penyelarasan RM 200 (4,800 / 24):

Insurance expense  RM 200
Prepaid insurance            RM 200

Penyelarasan akan menambah akaun insurance expense RM 200 dan mengurangkan prepaid insurance  RM 200 setiap bulan.    Pada penghujung bulan, baki selebihnya prepaid insurance dengan mudah boleh dikira.

Perbelanjaan lain (atau pengurus restoran)  kita boleh buat penyelarasan sebagai prepaid termasuk sewa dan peralatan pejabat serta pembersihan.

Depreciation

Aset tetap / Fixed Assets adalah seperti peralatan memasak yang digunakan untuk menyediakan makanan dan minuman – dapur, kuali, periuk, pinggan mangkuk dan lain-lain.

Makin lama, nilai aset tetap yang dibeli ini akan susut nilai – proses depreciation.

Pelbagai kaedah boleh digunakan untuk mengira susut nilai ini termasuk straight-line method (SL):

                      Cost - Salvage value
Annual depreciation = --------------------
                      Life (useful years)

Dimana,
   Cost          - harga asal aset
   Salvage value - anggaran nilai ia boleh dijual 
                   dipenghujung useful life
   Life          - Bilangan tahun ia berguna 
                   untuk kedai makan

Biasanya pengurus kedai makan 
dan akauntan yang berpengalamanan
dengan mudah boleh memberi anggaran salvage value
dan useful life ini.

Contoh:

Dapur memasak berharga RM 1,000 dan dianggarkan boleh digunakan dengan baik dalam masa 5 tahun dengan salvage value RM 200:

                         1,000 - 200
Annual depreciation = -----------------
                              5
                    =       160

Untuk merekodkan penyelarasan, depreciation expense akan didebit dan accumulated depreciation, dikreditkan.  Accumulated depreciation account ini adalah contra-asset account di mana baki akuan adalah kredit.

Contra-asset account – asset accounts that normally have credit balances and are used to offset specific asset account.

Accruals / Transaksi Terakru

Accrual transactions biasanya melibatkan akaun perbelanjaan dan liabiliti (expenses and liability accounts).  Mari kita jenguk contohnya:

Payroll accruals – kedai makan pada kebiasaannya akan membayar gaji pada setiap minggu. Jadi, pada hujung accounting period (iaitu hujung bulan), walaupun gaji belum dibayar kepada pekerja, ia perlu direkodkan.  Contoh, kalau gaji dibayar pada setiap hari Ahad, 31 Januari 2018 adalah pada hari Rabu.  Jadi pekerja sudah bekerja pada hari Isnin, Selasa dan Rabu (29, 30 dan 31).  Gaji pekerja hanya akan dibayar pada Ahad berikutnya iaitu 4 Februari 2018.

Walau gaji 29,30 dan 31 ini belum dibayar, ia perlu direkodkan pada bulan Januari juga.  Penyelarasan transaksi terakru ini perlu didebitkan pada wages expenses dan dikreditkan pada liability account – “accrued payroll”.

Contoh, jika bayaran gaji adalah RM 60 sehari untuk 10 orang, bersamaan 60 x 10 x 3 = RM 1,800:

Wages expense       RM   1,800
Accrued payroll                    1,800

Interest Accruals – Bayar faedah bank, on top of pinjaman principal.  Ok ni nanti kita tengok macamana kalau related to bisnes kedai makan kecil-kecilan ni…

Anyway, pengiraan dia macam ni, as part of kita kira pendapatan perniagaan:

Interest = Principal x Rate x Time

Katakan interest adalam RM 458.63

Kita boleh rekodkan:

Interest expense   RM 458.63
Accrued interest               RM 458.63

 

 

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #11 – Debit Kredit (Bahagian 3: Imbangan Duga)

trial balance

Fuh dulu dengar je kawan-kawan perdagangan pasal imbangan duga (Trial Balance) ni hehe.. skali sekarang kena belajar!  OK! Imbangan duga ni bertujuan untuk menyenaraikan kesemua akaun dengan debit and credit balances.

Ia selalunya disediakan pada penghujung / penamat accounting period dan merupakan langkah pertama bagi menjana penyata kewangan (financial statements).  Imbangan duga bagi akaun dikatakan “in balance” bila jumlah kesemua debit dan kredit adalah sama.

Trial Balance ni adalah sebagai bukti bahawa semua debit adalah sama jumlah dengan kredit.  Kalau tak sama, ini bermakna akaun kita ada masalah!  Silap rekod atau terlupa rekod mana yang perlu!

Penyediaan Trial Balance

Langkah-langkah penyediaan Trial Balance :

Langkah 1 – Tentukan baki bagi setiap akaun

OK kita tengok balik debit vs credit balance sebelum ni…

    Cash (asset)             Rental (asset)  
----------+----------     ----------+----------
(1) 5,000 | (2) 2,100     (2) 2,100 |
(4)    60 | (3) 1,000               |
          | (5)    20     ----------+----------
----------+----------         2,100 |
    5,060 |     3,120         ===== |
-   3,120 |
----------+----------
    1,940 |
    ===== |

   Equipment (asset)    Notes Payable (liability)
----------+----------     ----------+----------  
(3) 5,000 |                         | (2) 4,000
          |                         |
----------+----------     ----------+----------
    5,000 |                         |     4,000
    ===== |                         |     =====

Modal KakYa (Owners' Equity)
----------+---------- 
(5)    20 | (1) 5,000
          | (4)    60
----------+----------
       20 |     5,060
          |  -     20
----------+----------
          |     5,040
          |     =====

Langkah 2 – Senaraikan semua akaun dan letakkan debit dan kredit balance dalam separate colums

Langkah 3 – Jumlahkan keseluruhan debit and credit colums separately

Langkah 4 – Bandingkan keseluruhan jumlah debit dan kredit

Mari kita tengok contoh Kedai Makan Terlolap Mato ni:

                   Trial Balance
            Kedai Makan Terlolap Mato
------------------------------------------------
Account         Debit Balance   Credit Balance         
------------------------------------------------
Cash                    1,940
Rental                  2,100
Equipment               5,000
Notes Payable                           4,000
KakYa, Capital                          5,040
                       ------           ------   
   Total                9,040            9,040
                       ======           ======
-------------------------------------------------

Ha tengok jumlah keseluruhan Debit Balance vs Credit Balance, kan ke samaaaa (“in balance“).  Ini la kisahnya imbangan duga atau orang putih kata “trial balance“.

 

 

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #10 – Debit Kredit (Bahagian 2: Baki Akaun )

Bagi menentukan baki akuan, kedua debit dan kredit perlu dijumlahkan,  jumlah yang lebih besar kemudian ditolak dari yang lebih kecil.  Akaun dikatakan  sebagai mempunyai “baki debit atau debit balance” jika jumlah keseluruhan debit melebihi jumlah kredit.

Sebaliknya baki akaun dikatakan sebagai “baki kredit atau credit balance” jika jumlah keseluruhan kredit melebihi jumlah keseluruhan debit.

Contoh Baki Akaun

Mari kita tengok contoh, berdasarkan transaksi yang Kedai Makan Terlolap Mato buat sebelum ini:

+-----------------------+-----------------------------+-------------------------------------+
|     TRANSACTION       |   Dr./Cr. ENTRY             |              EXPLANATION            |
+-----------------------+-----------------------------+-------------------------------------+
| 1. Pelaburan RM5,000  | Dr. Cash              5,000 | Cash (akaun jenis aset) bertambah   |
|    Kak Ya ke Restoran |     Cr. Modal KakYa   5,000 | RM 5000, Owner's equity (Modal Kak  | 
|    Terlolap Mato      |                             | Ya juga bertambah RM 5,000          |                           
+-----------------------+-----------------------------+-------------------------------------+
| 2. Bayar 3 bulan sewa | Dr. Rental            2,100 | Rental account (aset), bertambah    |
|    RM 2,100 kedai     |     Cr. Cash          2,100 | RM 2,100, Cash account (aset)       |
|    makan              |                             | berkurang sebanyak RM 2,100         |
+-----------------------+-----------------------------+-------------------------------------+
| 3. Beli dapur RM 5,000| Dr. Equipment         5,000 | Equipment account (aset) bertambah  |
|    bayar RM 1,000 dan |     Cr. Cash          1,000 | RM 5,000, aset akaun lain, Cash     |
|    hutang RM 4,000    |     Cr. Notes Payable 4,000 | berkurang RM 1,000, akaun liabiliti |
|                       |                             | notes payable bertambah RM 4,000    |
+-----------------------+-----------------------------+-------------------------------------+
| 4. Jualan Kari Kepala | Dr. Cash                 60 | Cash bertambah (Dr.) RM 60 dan      |
|    Ikan Salmon RM 60  |     Cr.  Modal KakYa     60 | Owners' Equity bertambah (Cr.) RM60 |
+-----------------------+-----------------------------+-------------------------------------+
| 5. Kos penyediaan     | Dr. Modal KakYa          20 | Kedua-dua Modal KakYa (owner's      |
|    Kari Kepala Salmon |     Cr. Cash             20 | equity account) dan Cash (asset     |  
|    RM 20              |                             | account) berkurangan sebanyak RM 20 | 
+-----------------------+-----------------------------+-------------------------------------+

Ingat balik seblah mana debit dan kredit:

 ASSET ACCOUNT   LIABILITY ACCOUNT  OWNERS' EQUITY 
-------+------     -------+------   ------+------- 
   +   |   -           -  |   +        -  |  +
  Dr.  |  Cr.         Dr. |  Cr.      Dr. | Cr.

    REVENUES                          EXPENSES
-------+------                      ------+--------
   -   |  +                            +  |  -
   Dr. |  Cr.                         Dr. | Cr.

Kita rekodkan semua transaksi dalam T-account seperti berikut:

    Cash (asset)             Rental (asset)  
----------+----------     ----------+----------
(1) 5,000 | (2) 2,100     (2) 2,100 |
(4)    60 | (3) 1,000               |
          | (5)    20     ----------+----------
----------+----------         2,100 |
    5,060 |     3,120         ===== |
-   3,120 |
----------+----------
    1,940 |
    ===== |

   Equipment (asset)    Notes Payable (liability)
----------+----------     ----------+----------  
(3) 5,000 |                         | (2) 4,000
          |                         |
----------+----------     ----------+----------
    5,000 |                         |     4,000
    ===== |                         |     =====

Modal KakYa (Owners' Equity)
----------+---------- 
(5)    20 | (1) 5,000
          | (4)    60
----------+----------
       20 |     5,060
          |  -     20
----------+----------
          |     5,040
          |     =====

Jadi kita tengok cash account ada debit balance RM 1,940; Rental account ada debit balance RM 2,100; Equipment account dengan debit balance RM 5,000, Notes payable account (credit balance RM 4,000) dan KakYa capital account (credit balance RM 5,040)

Normal balance for the five types of accounts:

  • Asset – Debit
  • Liability – Credit
  • Proprietorship – Credit
  • Revenue – Credit
  • Expense – Debit

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #9 – Debit Kredit (Bahagian 1)

kredit debit

Sebelum cerita pasal debit kredit (debits and credits) ni, kita ingat semula pasal jenis asset account, liability account & owners’ equity account:

 ASSET ACCOUNT   LIABILITY ACCOUNT  OWNERS' EQUITY 
-------+------     -------+------   ------+------- 
   +   |   -           -  |   +        -  |  +

So apa tu debit  kredit? (Debit – Dr.  & Kredit (Cr.) ?  Debit adalah entry sebelah kiri dan credit di sebelah kanan akaun.

Lepas ni kita guna debit dan kredit banding dengan guna term sebelah kanan dan kiri.

Debit akan tambah jumlah pada akaun tertentu dan mengurangkan pada akaun yang lain.   Sama juga konsep kredit ni.   Kita tengok jenis-jenis kategori akaun dengan debit  kredit ni:

 ASSET ACCOUNT   LIABILITY ACCOUNT  OWNERS' EQUITY 
-------+------     -------+------   ------+------- 
   +   |   -           -  |   +        -  |  +
  Dr.  |  Cr.         Dr. |  Cr.      Dr. | Cr.

    REVENUES                          EXPENSES
-------+------                      ------+--------
   -   |  +                            +  |  -
   Dr. |  Cr.                         Dr. | Cr.

Kesemua transaksi kewangan perlu direkodkan dengan sekurang-kurangnya 1 debit dan 1 kredit.  Jumlah debit dan jumlah kredit hendaklah sama.

Contoh:

Restoran KakYa beli peralatan dapur RM 5,000, down payment RM 1,000 dan hutang RM 4,000.

Perlu ingat lagi ASET = LIABILITI + EKUITI

Jadi untuk rekod akaun, kita perlu Debit RM 5,000 dari furniture account (ASET) dan ia perlu  sama  dengan jumlah kredit RM 1,000 dari cash account (EKUITI) dan RM 4,000 daripda notes payable (LIABILITI).

Jenis Transaksi Perakaunan Debit Kredit

Ada 9 kemungkinan bagi transaksi perakaunan yang memberi kesan kepada akaun yang utama melalui debit kredit ni:

(1) Tambah aset dan mengurangkan akaun aset lain.  Contoh: Beli perabut dengan harga RM 500  (Dr. akaun aset perabut dan Cr. akaun aset cash)

(2) Aset bertambah dan liabiliti juga bertambah.  Contoh:  Pinjaman RM 1000 dari bank  – Dr. cash (aset) &  Cr. notes payable (liability).  Akaun aset cash bertambah, dan hutang (akaun liabiliti notes payable) juga bertambah.

(3) Asset account dan owner’s equity account kedua-duanya bertambah.  Contoh: Owner labur RM1,000 dalam bisnes – Dr. cash account (asset) & Owners’ equity account Cr.

(4) Liability account bertambah dan liability account lain berkurang.   (A note is made in exchange for an account payable – hutang kepada supplier – Dr. accounts payable & Cr. notes payable).  Bayar hutang pembekal dengan duit hutang.  So, hutang kepada pembekal berkurang (account payable Dr.) , tetapi notes payable bertambah – Cr.)

(5) Liabiliti berkurang dan aset bertambah.  Contoh:  Hutang dibayar (Dr. account payable dan Cr. Cash)

(6) Liability bertambah dan owners’ equity berkurang.  Contoh:  Syarikat declare dividen.  (Dr. Cash, Cr. dividends payable)

(7) Aset dan owners’ equity berkurangan.  Contoh:  Cash digunakan oleh pemilik (Dr. owners’ capital, Cr. Cash)

(8) Liabiliti berkurang dan owners’ equity bertambah.  Contoh:  hutang / pendahuluan cash oleh pemilik ditukar menjadi modal.  Dr. pendahuluan, Cr. owners’ equity.

(9) Owners’ equity bertambah, mengurangkan owner’s equity yang lain.

Transaksi Debit Kredit

Jadi bagaimana kita nak tau sebelah mana nak rekod transaksi yang berlaku? Seblah kanan atau kiri? Debit atau Kredit?  Ada tiga (3) langkah:

(1) Kenal pasti akaun mana yang terlibat (asset, liability atau owner’s equity);

(2) Kenal pasti sama ada debit atau kredit dari/kepada akaun (sebelah kanan atau kiri);

(3) Kenal pasti jumlah amaun yang perlu direkodkan.

Contoh:

Restoran KakYa membeli sistem POS (Point of Sale) berharga RM 5,000, jadi:

(1) Akaun terlibat, kedua-dua adalah kategori asset account: Equipment account dan  cash account ;

(2) Debit atau kredit? so tengok balik kategori jenis akaun kat atas tu… Equipment account bertambah, so seblah kiri – debit (Dr.).  Cash account akan berkurangan, sebelah kanan – kredit (Cr.).

(3) Jumlah Rm 5,000 perlu didebit pada equipment account, dan dikreditkan pada cash account.

Lepas ni kita tengok pula pasal baki akaun (account balances), kita kenal pasti sama ada baki akaun adalah debit atau kredit.  Jumpa lagi di bahagian ke dua.