Keywords Everywhere

Keywords Everywhere

Sebelum kita berkenalan dengan keywords everywhere, ingat lagi tak kita boleh buat keyword research dengan Google.  Kaedah yang sama boleh kita gunakan dengan YouTube, Amazon dan Ebay. Online marketplace seperti Shopee dan Lazada pun kita boleh gunakan.

Berdasarkan pengalaman, result SEO paling cepat kalau kita letak kat YouTube.  Apa kata buat video, upload ke YouTube dan masukkan keyword SEO dia sekarang.  Yang ni nanti rajin pun kene belajar juga 😀

Keywords Everywhere ni apa?  Ini merupakan salah satu tool yang boleh kita pasang sebagai add on Chrome  dan gunakan untuk buat keyword research.  Add on atau plugin ini juga boleh dipasang pada Mozilla Fireforx.

Pasang Keywords Everywhere

Mari kita tengok step-by-step macam mana nak pasang:

(1) Buka website Keywords Everywhere

OK boleh buka https://www.keywordseverywhere.com dan klik “INSTALL FOR CHROME“.  Kalau guna Firefox install la untuk Firefox ya..

Keywords Everywhere

(2) Pasang Add-on / Chrome Extension

Dah klik nanti dia keluar macam ni:

Klik “Add to Chrome” untuk pasang.

Klik “Add extension” untuk selesai pemasangan.

(3) Masukkan alamat email untuk terima “API Key”

Ha apa lagi, masukkan email address:

Klik butang “EMAIL ME THE API KEY” dan mesej berikut dipaparkan:

(4) Check email untuk dapatkan API key

Klik link dalam email macam di atas, dan API key akan dipaparkan:

Select dan Copy API key kat atas ni.

(5) Mari kita configure Keywords Everywhere

Tengok icon “K” warna merah hitam kat sebelah kanan atas browser Chrome ni.  Nampak? Pi klik kat situ.  Nanti dia keluar macam ni:

Klik kat menu “Settings” ni..

(7) Masukkan API key

Masukkan API key ni dalam konfigurasi dan tekan “Validate“:

Lain-lain konfigurasi tu kita boleh tengok.  Boleh tukar Currency ke RM.  Country tu takda pulak Malaysia nak tukar.  Tapi tak apa, kita biarkan default settings.  Selesailah pemasangan Keywords Everywhere ni.

So macam mana nak guna?

Dah pasang ni, apa lagi mari kita try test.  Macam biasa, buka www.google.com dan cari la keyword atau key phrase yang berkaitan.  Cuba cari  “belajar seo”:

Dan lihatlah hasilnya:

OK scroll lagi ke bawah:

Dan scroll lagi ke bawah sekali…

Apa maklumat yang kita dapat dengan gunakan tool ni?

Kita dapat banyak keyword atau key phrase yang berkaitan.  Berapa banyak orang search sebulan.

Maklumat lain termasuklah berapa jumlah atau volume sebulan orang cari dan cost per click (CPC).

CPC ni adalah kos yang Google kenakan kalau kita buat iklan melalui Google Ads.  Contoh, kalau kita buat iklan melalui Google Ads dan orang klik, Google akan charge dengan harga tersebut.   Google Ads ni kita belajar lain waktu la ya..  Inti utama, lagi tinggi CPC, lagi susah website kita nak keluar kat 3 muka pertama hasil google.

Satu lagi maklumat, yang kita dapat adalah Competition.  Persaingan kalau kita gunakan keyword tersebut dengan orang lain.  Lagi tinggi competition, lagi susah website kita nak keluar kat muka pertama.

Lepas tu apa nak buat?

So, kita pilihlah keyword sesuai yang lebih murah, dan tidak mempunyai competition yang tinggi.  Buat seberapa banyak artikel berdasarkan beberapa keyword yang kita pilih.  Satu artikel dengan beberapa keyword yang berkaitan.  Since kita pakai plugin WordPress Yoast SEO yang free, buatlah satu artikel atau posting dengan satu keyword yang kita pilih.

Sekian!

SEO Keyword Research dengan Google Trends

Keyword Research Google Trends

Selain dari gunakan suggestion dari search engine Google, kita boleh buat keyword research Google Trends.   Ya, kita gunakan Google Trends untuk buat SEO keyword research.

Cari je Google Trends ni atau terus buka alamat https://trends.google.com.

Nanti dia keluar macam ni:

Apa Google Trends ni?

Dia ni salah satu tool yang disediakan oleh Google untuk lihat apa keyword atau key phrase yang selalu di cari melalui Google.

Apa perkataan yang selalu digoogle 😀  Dengan tool ni kita boleh tahu populariti sesuatu keyword mengikut tempoh masa tertentu.

Penggunaan Google Trends Secara Ringkas

Mari kita browse through apa Google Trends ni boleh buat sebelum kita belajar macam mana nak cari keyword yang sesuai.

Pertama, kita perlu pastikan di bahagian mana kat planet bumi ni yang kita nak tau.  So, kita klik icon globe kat sebelah kanan atas sekali tu.

Kita pilih negara mana.  Dalam kes ni memang lah kita nak tau trend sesuatu keyword di Malaysia.  Mari tukar..

 

Bila dah tukar, kita terus je masukkan apa keyword yang kita nak tahu.  Contoh kali ini adalah “baju kurung“:

Kalau kita lihat kat atas ni, Google Trends pun ada bagi suggestion keyword yang berkaitan.

Google Trends Search Result

Sekarang kita search la keyword ni, apa dia keluar? Ni la contoh dia:

Nampak tak trends untuk keyword “baju kurung” ni? Memang ada orang cari rupanya.  Secara asal, dia akan keluar populariti keyword ni dalam masa 12 bulan.  Kita boleh adjust tempoh masa yang kita nak.

Boleh juga mouse over kat graf.  Boleh lihat sedikit informasi poulariti keyword ni:

Contoh kat atas ni, kita ambil puncak tertinggi dalam graf.  Populariti paling tinggi adalah pada 19-25 May 2019.  Start bulan Januari kita dah nampak dia mula naik.  Agak-agak kenapa?

Populariti  Keyword & Trends

Kat sini kita boleh nampak trend sesuatu keyword yang digoogle.  Dalam kes baju kurung ni, awal tahun lagi orang dah start cari baju raya.  Puncak dia 2 minggu sebelum raya.

Lepas raya dah tak ramai orang cari kan?  Tapi masih ada juga walau tak berapa banyak orang cari. Bukan tak ada langsung.

Kat Mana Orang dok Google Keyword ni?

OK kita scroll bawah sikit:

Ha kat sini kita boleh nampak kat mana orang cari.  Nampaknya keyword “baju kurung” ni satu Malaysia orang cari hehe.

Seidikit tambahan, warna lebih gelap lebih banyak orang google.  Boleh mouse over untuk lihat mana yang lebih popular:

Nampak gaya, di pantai timur lebih popular.  Di Kelantan dan Terengganu.

Kat sini kita sebenarnya boleh target iklan kita ni nak tumpukan ke mana.  Lagi-lagi kalau budget marketing kita ni terhad.  Maklumlah belajar berniaga ni bukan terus pandai & untung besar 🙂

Keyword Research Google Trends

So kat mana keyword research Google Trends ni? Mari kita scroll ke bawah lagi… Haa kat sini la tempat dia:

Kat sini kita boleh nampak, keyword yang selalu orang google selain “baju kurung” adalah:

  • baju kurung moden 2019
  • baju raya 2019
  • baju kurung raya 2019
  • baju kurung budak 2019
  • dan seterusnya.

Ha.. ni la secara ringkas macam mana kita nak buat keyword research dengan Google Trends ni.  Nanti content dalam website, Youtube , FB, IG dan lain-lain media sosial kita pakat fokus guna keyword ni. Ni nanti kita sembang lain masa.

Selain dari keyword research google trends ni kita nak buat apa?

Sebagai orang bisnes kita kena lah peka dengan trend semasa.  Mari prepare untuk tahun depan dengan “baju kurung moden 2020” dan yang sewaktu dengannya.  2 minggu sebelum raya 2020 kita pulun iklan lebih sikit.

Betul tak?

_______________________

Update #1

Ada tambahan sedikit.. Kita boleh masukkan lebih dari 1 keyword untuk buat perbandingan.  Kat ruangan + Add Comparison tu boleh je kita nak tengok keyword mana lagi popular.

NI kalau kita nak tambah lagi keyword nak bandingkan:

SEO Keyword Research untuk Newbie Macam Saya

keyword research

Apa itu SEO Keyword Research? Kenapa kita nak buat proses ni? Kena buat ke?

Jawab dia, kalau nak optimize website kita supaya orang jumpa masa orang google kenalah buat.

Jadi SEO keyword research ni adalah proses yang kita buat untuk cari dan pilih keyword atau key phrase yang sesuai.  Proses pertama untuk optimumkan website kita supaya mesra search engine.

Keyword tersebut itu pula mestilah selalu di cari di Google.  Kalau setakat kita ambil sebarang keyword, kemungkinan besar orang tak cari pun.  So tak jumpa.

Eh SEO ni apa? Baca posting ni dulu..

Apa itu Keyword / Keyphrase

Keyword – satu perkataan yang orang cari
Key phrase – ayat yang selalu orang cari.

Contoh:

Keyword: SEO
Keyphrase: Cara buat SEO

Dua-dua ni nanti kita panggil sebagai keyword la ye senang 😀

Apa tu keyword syok sendiri?

Kita rasa orang akan google dengan keyword yang kita pilih, tapi sebenarnya tak ada pun.  Contoh kita gunakan keyphrase “cara menuntut ilmu SEO” ini bagi tujuan SEO website.  Kalau kita search keyword ni mungkin akan keluar di page pertama,

Tetapi, besar kemungkinan tak ada orang cari  maklumat dengan keyword tu.  Orang mungkin lebih senang untuk cari guna keyphrase “belajar SEO” atau “teknik SEO”.

Cari idea SEO keyword research

Jadi macamana nak cari keyword yang sesuai? Pertama kita kena brainstorm, cari idea.  Kita senaraikan seberapa banyak idea tentang apa keyword yang berkaitan.  Apa yang berkaitan dengan industri kita.

Contoh, bisnes kita bertujuan untuk membantu pelanggan untuk pasarkan produk mereka melalui Internet.  Jadi kita boleh senaraikan keyword berkaitan macam ni:

  • digital marketing
  • social media
  • blog
  • online marketing
  • website
  • content marketing
  • facebook marketing
  • instagram

Dan sebagainya lah kan..

Cari keyword yang berkaitan

Sekarang kita cari keyword yang berkaitan.  Macam mana nak cari? Kita boleh gunakan Google.  Buka je Google dengan sebarang browser kegemaran, kita masukkan kategori yang kita senaraikan tadi.

Secara automatik, Goggle akan beri cadangan keyword yang biasa orang gunakan untuk cari maklumat!

Mari kita tengok contoh-contoh SEO keyword research kat bawah ni…

seo keyword research

Dalam setiap search engine result ni, kita boleh scroll sampai bawah.  Kat sini pun ada suggestion keyword yang berkaitan yang selalu orang cari!

Sekarang, kita kumpulkan semua keyword ni.  Masukkan dalam mana-mana aplikasi yang kita suka.  Tak kira lah Microsoft Word, Excel, Notepad atau apa juga yang selalu kita guna.

Ok nanti kita sambung SEO keyword research ini dengan beberapa kaedah atau tool lain yang biasa digunakan.  Kita jumpa lagi di lain posting dan selamat maju jaya!

Oh ya, sambil-sambil tu boleh like page saya di Facebook kat sini.  Terima kasih!

Penggunaan Yoast SEO dengan WordPress

Mari tengok  penggunaan Yoast SEO ni lepas kita pasang.  Kita tengok macam mana plugin ini memudahkan kita untuk optimumkan website kita supaya mesra dengan Search engine Google.  Supaya bila kita search keyword yang kita pilih, nanti website kita ada di 5 muka pertama result carian.

Cuba ikut langkah-langkah ni untuk kita study macamana plugin Yoast SEO ni digunakan dan bagaimana dia berfungsi:

(1) Login ke Dashboard seperti biasa

(2) Klik menu “All Posts” di sebelah kiri Dashboard

Pilih posting yang mahu kita optimumkan supaya mesra search engine:

 

Posting akan dibuka seperti berikut:

Perhatikan gambar di atas, sekarang fungsi Yoast SEO ini telah kita berjaya aktifkan.

Nota: posting ni boleh dilihat di https://www.terlolapmato.com/2019/01/24/posting-ke-dua/

Di atas sekali kita lihat ada logo Yoast dan bulatan kecil berwarna kelabu, ini bermakna kita belum buat sebarang konfigurasi pada posting ini.

Lihat juga sebelah kanan dengan status Readability : OK yang bermakna posting kita ini senang untuk dibaca.

Seterusnya SEO: Not Available yang menujukkan yang kita belum lakukan sebarang SEO pada posting ini.

(3) Scroll ke bawah hingga ke bahagian Yoast SEO

Nampak tak? Ni kita belum masukkan sebarang keyword yang berkaitan untuk orang search posting kita ni:

(4) OK cuba kita kita masukkan perkataan “dua” sebagai focus keyphrase

Ini bertujuan kalau ada orang cari perkataan “dua” dari Google, posting kita ini akan keluar.  Ini contoh je, macam mana nak pilih keyword atay keyphrase yang sesuai nanti kita bincang kemudian.

(5) Klik “Edit Snippet” untuk lihat cara Penggunaan Yoast SEO seterusnya

Ada dua perkara kita perlu konfigurasi di sini, pertama “Slug”  – untuk paparan URL yang akan keluar dalam Google result.

Keduanya “Meta description” untuk ayat yang akan keluar dalam search engine result.

Pastikan kedua-dua “Slug” dan “Meta description” ini ada keyword atau keyphrase yang kita pilih.

(6) Klik Readability Analysis

Bawah “Edit Snippet” tu ada “Readibility Analysis”.  Ni guna dia untuk kita lihat secara keseluruhan posting kita ni.. senang dibaca ke semak.  Kalau posting dalam english lagi senang untuk plugin ini analisa.  Kalau tak, kita kena tuka language kat WordPress kita ni.

Nampak tak penggunaan Yoast SEO ni bantu kita untuk buat analisa.  Merah tentulah tak betul atau belum ada,  warna oren tu boleh kita improve lagi.  Hijau maknanya OK lah kan:

Ni kita sendiri tau la kut, senang baca ke tak.  Kalau satu ayat satu perenggan 7-8 baris tu pening nak baca kan..  Ni pun topik menarik yang kita boleh bincang nanti.  Macamana posting senang baca, font dan saiz yang sesuai, layout perenggan dan sebagainya.

(7) Bawah sket “SEO analysis”

Kat sini lah sebenarnya keseluruhan status SEO posting kita ni.  Sama juga, warna merah tu belum kita buat, warna oren boleh improve lagi.  Warna hijau dah OK!

Tentu banyak warna merah!  Contoh artikel kita ni belum ada kedua-dua link ke luar atak ke dalam website.  Meta description pulak kita tak letak apa-apa lagi dan seterusnya…

Seterusnya kita scroll ke atas tengok balik status SEO untuk posting ini dengan fokus keyphrase “dua”:

Haa status merah dan SEO: Needs improvement.  Macam ni lah penggunaan Yoast SEO ni.  Nanti dalam posting lain kita tengok penulisan yang bagus untuk SEO ni macam mana.  Sehingga berjumpa lagi dan selamat maju jaya!

Pemasangan Yoast SEO

Mari berkenalan dengan Yoast SEO, plugin WordPress yang boleh kita gunakan untuk permudahkan proses search engine optimization website kita.

SEO atau Search Engine Optimization ni memang berguna untuk naikkan ranking website kita dalam search engine result.  Salah satu teknik free marketing.  Rujuk artikel lama berkaitan Google SEO sebelum ini.

Sebenarnya banyak plugin lain yang boleh kita gunakan.  Tapi, berdasarkan pengalaman, ini yang paling mudah.

Plugin Yoast SEO

Boleh refer website ini untuk lebih lanjut tentang plugin ni.  Ada versi free, dan ada versi berbayar.  Yang free pun dah cukup powerful!

Pemasangan Plugin

Pemasangan plugin SEO pada WordPress ini sama seperti pemasangan plugin lain.  Boleh tengok contoh pemasangan plugin seperti posting ini: Pasang Plugin WordPress.

Posting kali ni kita akan tengok macam mana nak pasang.  Ciri-ciri atau features plugin akan kita bincang dalam Bahagian II nanti ya.

Ok mari kita tengok cara pasang plugin Yoast SEO ni:

(1) Login ke Dasboard WordPress

Login ke dashboard WordPress seperti biasa.  Login guna akaun “admin”.

(2) Pergi ke menu “Plugin” di sebelah kiri

Klik menu “Add New” di bawah atau butang kat atas tu

Page berikut akan dipaparkan:

(3) Di ruangan “Search plugins..” masukkan “yoast” dan tekan <enter>

Dan search result berkaitan “Yoast SEO” akan keluar:

(4) Tekan butang “Install Now” untu pasang plugin..

Installing…

(5) Klik butang “Activate” untuk aktifkan plugin ni..

Dan mesej “Plugin activated” akan dipaparkan tanda plugin ini telah diaktifkan:

(6) Sekarang kalau kita tengok sebelah kiri tu dah ada menu “SEO”

Boleh lah klik dan browse untuk lihat tentang plugin ini serba sedikit sebelum kita sambung dalam the next posting.  Sehingga berjumpa lagi!

Pasang Plugin WordPress

Plugin WordPress

Plugin WordPress ni apakah? OK! Kali ni kita nak cerita pasal Plugin WordPress.   Plugin ini merupakan komponen atau fungsi tambahan yang kita boleh pada sistem WordPress.

Kalau kita guna WordPress, biasalah lah kita boleh buat posting atau page dan juga tukar theme untuk kelihatan lebih menarik.  Ada juga theme yang bila kita pasang dia didatangkan sekali dengan plugin untuk tujuan tertentu.

Mari kita tengok contoh paling mudah berkenaan dengan WordPress plugin ini.  Bila kita baca posting dalam website WordPress, kita boleh komen pada posting tersebut.  Betul tak? Tengok ni..

First, kita klik posting yang nak kita baca tu..

Lepas tu kita scroll ke bawah, nampak ada satu reply default dari sistem:

Scroll lagi ke bawah sikit, kita boleh juga post apa juga komen:

Kita masukkan details seperti komen yang kita nak, nama, email dan website.  Lepas tu boleh la kita klik button “Post Comment” tu.  Tunggu la admin website approve nanti dia akan keluar lah kat bawah artikel yang kita komen tu.  Kita juga boleh set untuk auto approve.

Apa isu?

Apa isunya? Kalau sorang komen yang ntah apa-apa, boleh la kita delete.  Tapi kalau orang guna robot, tiba-tiba boleh dapat beribu komen dalam masa yang singkat.

Bagi atasi masalah macam ni, secara asal WordPress tidak punya sebarang cara untuk blok komen dari robot ni.  Jadi kita perlu la install komponen tambahan iaitu plugin tertentu.

Ok mari kita tengok macamana contoh nak install Plugin WordPress  ni.

Cara Install WordPress Plugin

Ok mari kita tengok macamana contoh nak install WordPress Plugin ni.

(1)  Login ke Dasboard

Login ke Dashboard seperti biasa dengan gunakan akaun “admin” dengan password yang kita set tu..

Cari menu “Plugins” di dasboard ni:

Bila kita klik, dia terus akan display segala plugin yang dah terpasang sebelum ni.  So kalau tak banyak tu mungkin kita masih belum pasang apa-apa.  Kan?

(2) Tekan “Add New” 

(3) Search plugin

Kita search la plugin apa yang kita nak install.  Dalam kes ni, nak beri protection pada form komen tu supaya orang tak spam.  So kita search yang related dengan “Captcha”:

(4) Pilih plugin

Kita pilih plugin apa nak install.  Scroll dan baca serba sedikit.  Dalam kes ni kita boleh pakai Google Captcha (reCAPTCHA).  Klik “Install Now” untuk terus pasang.

Kalau tengah installing nanti nampak macam ni:

(5) Activate plugin

Tekan butang “Activate” untuk aktifkan plugin.  Selagi tak activate, plugin tak jalan.

(6) Configure

Step ni pulak automatik dia pi ke sini lepas activate.  Kalau plugin lain, dia bagi instruction yang berkaitan.  Sekarang mari kita klik “Settings” tu untuk configure plugin ni.

Configure Plugin WordPress  – reCAPTCHA

(1) Dapatkan API key dari Google

Pastikan kita dah punya akaun Google.  Lepas kita klik “Settings” tadi,  settings untuk reCAPTCHA ini akan dipaparkan:

Klik “Get API Keys” macam kat atas ni.  Nanti dia akan redirect ke Google reCAPTHA.  Kalau belum login, dia akan minta untuk login terlebih dulu.  Kalau dah login ke Chrome, dia terus keluar macam ni dan kita perlu isi maklumat yang berkaitan:

Letak label yang kita nak, pilih reCAPTCHA v2 dan domain website kita. Next..

Klik “Accept the reCAPTCHA Terms of Service” dan “Submit“.  Nanti dia keluar:

(2) Copy Key dan masuk ke reCAPTCHA settings

Sekarang kita copy keys dari langkah (1) dan masuk ke settings:

Pilih “Version 2”, dan seterusnya..

Klik check box untuk enable “Comments form” seperti gambar di atas ni.  Kemudian gambar di bawah pula untuk disable reCAPTCHA untuk user group berkaitan:

Kalau kita tak hide, semua kena isi reCAPTCHA tu.  Next..

Semak semua sekali settings.. dan klik “Save Changes“.  Setel configure plugin WordPress reCAPTCHA ni!

Mari kita cuba try test..

Pastikan kita logout terlebih dulu dari dashboard ni.  Kalau tak logout tak nampak sebab kita hide masa configure tadi kan.

Ok kita buka mana-mana posting yang kita nak, dan terus scroll ke bawah:

Ha.. nampak tak? Lepas tulis komen, kita kena klik “I’m not robot” baru boleh Post Comment.  Sebelum ni takde kan? Sekarang lepas kita install dan configure, barulah dia muncul.

Kalau tak ada benda ni, mana-mana robot boleh post komen beribu-ribu lemon jenuh kita nak delete.  Sekian posting tentang  Plugin WordPress ni.  Nanti kita pasang plugin yang berkaitan dengan SEO pulak. Nak tak?

 

Beza Posts vs Page

Beza Post vs Page WordPress

Posting kali ni kita akan sentuh tentang beza post vs page WordPress.  Ingat tak pasal cara buat posting sebelum ni?  Boleh refer ke posting Cara Guna WordPress untuk recap balik semula 🙂

Dalam posting tu kita buat beberapa posting dan bila klik di posting yang berrtajuk “Posting ke Dua”  ia akan dipaparkan seperti berikut:

Kandungan atau content yang dipaparkan ini adalah sebahagian dari “posts” yang kita buat.

Jadi apa dia Page ni?

Selain dari Posts, kita juga boleh membuat content melalui Page.  Kalau posts sentiasa perlu kita buat baru dari semasa ke semasa, Page pula bersifat kekal.  Contoh paling mudah kalau kita browse website pihak lain, kita akan lihat menu “About Us” dan “Contact“.

Maklumat ini biasanya tidak selalu berubah berbanding content pada postsContent pada posts perlukan kita update dan tambah secara consistent.  Istiqamah 🙂

Beza Post vs Page WordPress

Mari kita lihat perbezaannya:

  1. Post bersifat sementara dan perlu update dan tambah seperti berita.  Page bersifat kekal lebih lama dan hanya perlu ubah atau update berdasarkan keperluan;
  2. Post pada website akan dipaparkan bersama pengarang (author), tidak pada Page;
  3. Post punya tarikh ianya diterbitkan, tetapi page tiada;
  4. Post boleh dipisahkan dengan kategori, page pula menggunakan konsep parent & child dalam bentuk hierarki.

OK, lihat gambar post di atas dan kemudian nanti bandingkan dengan terus mebaca tentang beza post vs page di WordPress ni..

Membuat Page di WordPress

Sekarang kita akan buat page pertama dalam WordPress:

(1) Access ke Dashboard

Mula-mula kita access dashboard seperti biasa.  Gunakan login dan password yang kita set sebelum ni.

(2) Klik menu Pages -> Add New 

Window bagi membuat content pada page akan dipaparkan:

Beza Post vs Page di WordPress

(3) Isi kandungan atau content yang berkaitan

Di sini kita boleh mula untuk taip content pada page ni.  Kita boleh masukkan tajuk, ubah permalink dari yang asal diberi jika terlalu panjang (atau URL kepada page ini) dan seterusnya isi kandungan yang berkaitan.  Contoh:

Boleh juga set sebagai child kepada parent (page lain yang telah dibuat sebelumnya).  Dalam kes ni kita belum ada page lain… so abaikan dulu.  Nanti boleh cuba sendiri dengan buat page lain dan setkan page ini sebagai parent dia.

(4) Edit dan Terbit

Boleh “Save Draft“, “Preview” atau Tekan butang “Publish” di sebelah kanan setelah selesai.

(5) View Page

View page dengan permalink yang kita set tadi atau guna link view yang diberikan.  OK siaplah page pertama kita dengan paparan seperti berikut:

Nampak tak beza post vs page WordPress ni.  Tiada author dan date dipaparkan berbanding dengan post di gambar atas sekali tadi.

Selamat mencuba dan selamat maju jaya!

Cara Pasang WordPress Theme

Cara Pasang WordPress

Kita sambung posting kali ini dengan cara pasang theme WordPress di website yang kita subscribe dengan ServerFreak haritu.  Theme WordPress ni apa?  Ingat tak kita punya website aritu lepas kita pasang WordPress rupa dia macam mana?  Macam ni kan..

Sebenarnya rupa bentuk ni boleh diubah dengan kita pasang theme yang kita pilih.  Banyak theme WordPress diluar sana.  Ada yang berbayar, dan ada pulak yang free.  Tapi biasalah.. yang berbayar rasanya lebih menarik dan lebih banyak pilihan.  Cara nak guna pula lebih mudah.

Posting cara pasang theme WordPress kali ini akan terangkan serba sedikit bagaimana nak tukar theme  ni.  Tukar theme untuk nampak lebih menarik.  OK mari kita layan..

(1) Login ke admin interface

Macam biasa, nak buat apa-apa perubahan konfigurasi atau potsing kita kena login ke admin interface.  Contohnya kena lah buka https://terlolapmato.com/wp-admin.   Korang kena la login ke website masing-masing..

(2) Masuk Dashbord dan buka menu Appreance

Masuk Dashboard -> Appreance -> Themes

Nanti dia keluarlah pelbagai theme yang telah sedia terpasang secara default.  Kat dalam contoh ni secara default dah siap terpasang Theme Twenty Sixteen, Twenty Seventeen dan Twenty Nineteen:

(3) Preview Theme

Nak tengok rupa theme yang ada ni, boleh je klik button “Live Preview” tu.

(4) Pilih & Configure Theme

Katalah kita nak pilih theme “Twenty Seventeen” ni, kita mouse over atas theme tu, dan klik kat “Theme Details” atas setiap theme tu.  Kat sini lah kita boleh configure settings pada theme yang dipilih:

Kaedah configure settings ni mungkin berbeza mengikut theme yang digunakan.

Contoh theme “Twenty Seventeen” ni memerlukan untuk kita configure Site Identity, Colors, Header Media, Menu, Widgets, dan Hompage Settings.  Kita tengok satu persatu.

Pertama, Site Identity:

Kat sini kita perlu masukkan “Title” dan “Tagline” website:

Kedua, warna yang nak kita gunakan pada website:

Bolehlah pilih ikut kesesuaian dan selera kita:

Ketiga, Ni pulak untuk gambar yang akan dipaparkan pada header.  Theme ni benarkan kita tukar gambar atau video sebagai header website:

Tekan “Add New Image” untuk upload dan tukar gambar lain.

Keempat (skip dulu Widget & Menu tu), “Hompage Settings” tu kita boleh letak muka depan dengan posting terkini atau pun page yang statik.

OK kalau sebelum ni kita ada artikel buat posting pertama,  kaedah buat page juga adalah hampir sama.  Abaikan dulu settings ni.  Nanti posting lain kita cerita pasal Widget, Page dan Menu tu yaa..

(5) Activate & Publish

Sekarang dah siap kita configure dan isi apa yang patut.  Bolehlah tekan button “Activate & Publish” tu..

Dah tekan button tu, macam nil ah rupanya:

Boleh lah kita test tengok rupa baru website kita:

Cuba scroll-scroll sikit.  Haa ada dah rupa sikit website kita ni kan..

Itu lah cara serba sedikit cara pasang theme WordPress ni.  Boleh try godek-godek tukar theme ikut selera masing-masing.  Jangan risau kalua mula-mula Nampak huduh website kita ni.  Nanti lama-lama berkembang gak skill dan taste kita.  Selamat maju jaya!

Cara Guna WordPress

Cara Pasang WordPress

Mari kita lihat cara guna WordPress yang kita install melalui cPanel pada posting lepas. Recap sedikit, WordPress merupakan Content Management System (CMS) yang boleh kita gunakan untuk urus website kita. Kita boleh jadikan website kita ni sebagai blog, corporate website, laman minisite atau sales letter, landing page dan seterusnya kedai online.

Hello World!

Lepas install melalui cPanel, kita terus boleh buka website kita dengan alamat domain masing-masing dengan contoh https://www.terlolapmato.com.
Nampak? Website kita dengan default posting pertama WordPress akan dipaparkan seperti berikut:

Sekarang, kita dah ada website dengan alamat domain yang kita pilih secara rasmi! Ok, kita teruskan posting kali ini untuk cara guna WordPress ni.

Login ke admin interface

Gambar kat atas ni adalah website kita.  Untuk manage content di website ni, kita kena masuk ke admin interface atau dashboard dia.   Alamat admin interface:

https://<alamat-URL-website>/wp-admin

Contoh:

https://www.terlolapmato.com/wp-admin

Sekarang kita bolehlah masukkan username dan password yang kita set masa install hari tu:

Tekan butang “Log In” to dan masuk:

Boleh set atau masukkan Privacy Policy kemudian hari.   Hari ni kita klik je “Dismiss”. Inilah admin interface atau antaramuka web yang kita akan gunakan untuk urus content website ni:

Kat sini dia ada bagi tau macam mana nak tukar rupa website kita melalui theme yang kita boleh tukar kemudian.   Untuk makluman WordPress adalah dalam bentuk blog secara default lepas kita pasang.

Kemudian, ada juga arahan macamana nak tulis content atau posting, lihat website kita, urus menu dan sebagainya.  Kita juga boleh tulis draft untuk posting di website kita.

Sebelah kiri tu kita ada banyak menu yang boleh kita browse through.  Boleh cuba-cuba untuk klik.

Hari ni kita nak mula buat posting pertama untuk website kita dalam artikel cara guna WordPress ini.

Cara lihat posting yang ada

Kita tengok menu sebelah kiri tu, klik pada “Post -> All Posts”:

Sekarang, keseluruhan posting yang ada dalam website kita akan dikeluarkan dalam bentuk table:

Ingat tak masa kita buka website tadi? Ada posting “Hello World” kat sini la content dia.  Kita boleh edit, hapus atau pun view.   Ini boleh dilakukan dengan klik link-link tu..

Buat posting atau content baru

OK, refer gambar yang sama  atas ni,   sebelah atas ada “Add New”. Cuba klik, nanti dia akan keluar halaman kita nak buat posting baru macam ni:

Sekarang kita boleh buat posting baru dengan masukkan tajuk dan isi kandungannya sekali:

Formatting

Dalam posting cara guna WordPress ni, kita boleh juga format isi kandungan yang kita nak.  Sama je macam Microsoft Word.  Kita boleh setkan font kita sebagai bold atau italicNumber, bullet, paragraph sebelah kiri, center atau pun kanan.

Kita juga boleh set kan heading dia ikut cita rasa masing-masing.  Mark dekat bahagian teks yang kita nak tukar, klik “Paragraph” kat atas tu dan tukar ikut kesesuaian:

Kita tukar kepada “Heading 1”:

Kita tukar pula untuk “Heading 2”:

Simpan Draft dan Preview

Bila-bila masa kitab oleh simoan draft yang kita tulis ni dan boleh preview:

Set Kategori

Kita juga boleh set kan kategori bagi posting yang kita tulis ni.  Ni contoh kita letak sebagai kategori “Umum” dengan klik “Add New Category”. Boleh juga bina sub-category dengan masukkan “Parent Category” yang berkaitan.  Parent Category ni kategori yang kita dah bina terlebih dahulu.

Publish

Kalau dah siap, kita boleh publish posting kita ni.   Kalau dalam bentuk Draft, hanya kita yang boleh baca dan preview.  Kalau dah publish, semua orang dah boleh baca kat website kita.  Sekarang,  klik butang “Publish” seperti gambar di atas sebelum ni.   Mesej “View Post” akan dipaparkan tanda ianya kini boleh dilihat.

Klik “View Post”:

Kita juga boleh buka website kita (Contoh: https://www.terlolapato.com) dan ia juga akan dipaparkan:

Kini siaplah posting kita yang ke-dua, sebagai tambahan dari posting asal “Hello World!’”.  Dapat tak?

Kembali ke Dashboard

Bila-bila masa kita boleh kembali ke Dashboard atau admin interface dengan klik dibahagian kiri sebelah atas dan klik “Dashboard”.   Ini kita boleh lakukan selagi kita belum “logout” dari admin interface ni.

Sekian sahaja posting berkenaan Cara Guna WordPress kali ni.  Kita jumpa lagi di posting yang lain!

Nota:

  1. Posting ini adalah sebahagian dari siri Cara Buat Website Sendiri Sambil Minum Kopi Secawan Dua 
  2. WordPress ini dipasang menggunakan cPanel dengan Web Hosting ServerFreak.

Cara Pasang WordPress di cPanel

Cara Pasang WordPress

Kali ni kita nak setup WordPress untuk gunakan di web hosting yang kita langgan hari tu.  Apa WordPress ni? WordPress adalah Content Management System (CMS).  Kita boleh update content website kita dengan mudah dengan adanya CMS ni.  Nak buat posting baru, update atau hapus content sangatlah mudah.

Satu masa dulu..

Kalau nak tau, satu masa dulu masa Internet baru nak up, content kena edit dalam bentuk kod sumber HTML.  Dah buat or update, kena lah upload ke web server.  Dengan adanya CMS ni, tak payah dah fikir.  Web server pakai apa pun tak perlu nak seibuk-sibuk sangat.

Kenapa nak pakai WordPress?

Betul tu.. kenapa? Kan ada banyak CMS lain macam Joomla!, Drupal dan lain-lain lagi?  Terpulang nak pakai apa.. tapi kan,CMS ni paling mudah nak guna.  Kalau rasa tak thrill guna CMS ni boleh lah cuba yang lain.

So untuk posting kali ni, kita nak cerita macam mana nak setup WordPress di cPanel ni ya.

Step-by-step Setup WordPress di cPanel

Mari kita tengok langkah-langkah setup di cPanel ni dengan 5 langkah mudah.  Yang ni kita pakai contoh dari web hosting ServerFreak.  Kalau pakai web hosting lain, mungkin lain sikit.  Tapi tak jauh sangat lah.  Konsep dia sama je…

(1) Login ke cPanel

OK mari login seperti biasa ke interface cPanel.

https://<alamat-URL-website/cpanel

Contoh:

https://terlolapmato.com/cpanel

(2) Cari bahagian Softaculous Installer

Selepas berjaya login, terus scroll ke bahagian bawah cPanel, dari cari SOFTACULOUS APPS INSTALLER:

Install WordPress

Klik kat Softaculous Apps Installer tu.

Kadang-kadang di langkah (2) ni, terus ada gambar WordPress di bawah tajuk SOFTACULOUS APPS INSTALL ni.  Boleh terus klik icon WordPress dan skip terus ke langkah (4).

(3) Cari WordPress

Lepas klik nanti dia keluar macam ni:

Mouseover atas logo WordPress tu, nanti dia keluar macam ni:

Klik button install tu.. nanti dia keluar lah bahagian install dan apa yang kita perlu configure:

(4) Setup & Configure

Sekarang kita boleh masukkan parameter berkaitan dengan CMS  yang nak kita pasang.  Masukkan versi paling baru, contoh di sini versi 5.0.3.

Next, masukkan protocol, boleh pilih https://  (contoh untuk capai seperti https://terlolapmato.com) atau https://www untuk capaian seperti https://www.terlolapmato.com.

Kalau kita pilih https://www ni, contoh bila kita nak access https://terlolapmato.com pun dia akan redirect ke https://www.terlolapmato.com.

Untuk InDir tu biarkan kosong.  Kecuali kita nak letak path lain disitu.  Contoh kalau kita letak ver1, nanti bila nak access website, dia akan jadi https://www.terlolapmato.com/ver1.  So biarkan kosong.

Contoh:

Ok scroll bawah sikit… Masukan nama website & description dia:

Masukkan password untuk user admin dan language:

Masukkan plugin yang nak kita pasang sekali:

Limit login attempt ni nak elak hacker teka-teka password kita banyak kali.  Classic Editor ni siapa yang dah biasa guna editor ni susah nak guna editor baru.

Next, select theme.  Boleh tengok theme nak guna atau tak perlu install.  Nanti kita cerita lain hari pasal theme ni.  Theme ni akan tentukan rupa website kita lah lebih kurang.  Lawa atau huduh hehe..

Ok siap configure dah. Mari klik button Install tu..

Lepas tu klik button Install tu, dia akan terus install..

(5) Siap!

Sekarang dah siap setup  bila dapat mesej macam ni:

Sekarang boleh test!  Masuk website dengan alamat domain yang kita guna. Contoh: https://www.terlolapmato.com:

Ini pulak admin interface untuk kita manage website dan content dia.  Next posting  kita sembang macam mana nak guna WordPress.

Ini saja dulu posting cara setup di cPanel.  Sehingga berjumpa lagi di lain posting untuk cara kita guna WordPress.