Kenapa komputer lambat? Dulu dia laju je!

Kenapa komputer lambat walau pun masa beli dulu dia laju je?  Ada banyak sebab. Antaranya:

(1) Install banyak program & kekurangan Memory

Makin lama makin banyak program yang kita install.  Bila run banyak program serentak, memory dia makin tak cukup.  So, sama ada kita tambah RAM atau kita jangan run banyak program serentak.  Contoh, buka tab Chrome browser banyak-banyak.

Kadang-kadang program tu kita tak guna pun.  Tapi sebenarnya berjalan pada background.  Semak balik program-program yang kita install tu.  Kalau tak guna remove je.  Boleh run “Control Panel” dan “Add or remove programs”.  Boleh search je terus kat task bar “Add or remove programs” tu.

(2) Masalah Hard Disk

Kalau dah keluar bunyik pelik-pelik tu confirm hard disk dah bermasalah.  Boleh check ringkas dengan run “cmd” pada search di taskbar, dan gunakan arahan “chkdsk <drive>”.  Contoh: “chkdsk c:”

Mungkin boleh diselamatkan, atau mungkin kena tukar hard disk baru.

Paling afdhal, guna teknologi SSD.  Lebih umphhh!

(3) Ada virus, worm & spyware

Ada benda-benda ni memang pening.  Ni tak ada cari lain.  Kena pastikan kita ada install anti virus.  Lepas tu sentiasa update.

(4) Banyak sampah

Sampah ni ada macam-macam sampah.  Ada temporary file yang dah tak guna sejak kita beli PC atau laptop tu.  Ada shortcut ke program yang dah tak ada.  Ada komponen macam registry info yang dah tak valid.  Tak payah pening fikir.   Kita install program yang boleh bersihkan sampah.  Kita boleh guna Wise Disk Cleaner. Free.  Download je dan install.

(5) Fail berterabur

NI pun salah satu punca.  Fail berterabur.  Kena defrag.  Tapi kalau guna hard disk teknologi SSD tak perlu lah nak defrag ya.  Macam mana nak defrag?  Boleh try godek-godek Wise Disk Cleaner tu.  Dia ada tool nak defrag juga.  Atas tu ada menu “Disk Defrag”.  Cuba klik.  Kemudian ada button warna hijau kat seblah kanan bawah tu.  Sebelum tidur.  Cuba “Analyze” atau pilih options “Full Optimization”:

Eh.. Macam mana nak dapat Wise Disk Clearner? Macam mana nak guna?  Tengok bawah ni…

Cara Install & guna Wise Disk Cleaner

(1) Buka website dan doownload installer.

(2) Run installer.  Klik “I accept the agreement” & Klik “Next”

(3) Tukar path yang sesuai dengan PC & klik “Next”.  Kalau tak mau tukar apa-apa tekan  “Next” je.

(4) Tekan “Install”

(5) Tunguuuu dia install.  Dah siap, tekan “Finish”.  Siap dah install.

(6) Nanti dia buka program.  Atau bila-bila boleh buka program dari menu Windows.  nanti dia keluar macam ni:

Nampak tak? macam pc ni dah pernah buat.  Ada banyak penjimatan storan dengan banyak sampah dah dibuang.

(7) Klik menu “Scan” butang warna hijau seblah kanan tu.  Tunggu dia bekerja.

(8) Kalau dah siap nanti dia bagi tau berapa bersar sampah yang dia boleh buang.  jangan risau.  Benda-benda ni memang sampah.   dalam kes ni, ada lebih 5,017 sampah tak berguna dalam komputer. Clearkan je. Tekan “Clean”.

(9) Dia kata ada “Cookies”.  Pun sama, bersihkan je. Tekan “Yes”.

(10) Biarkan dia bekerja.

(11) OK setel.  Banyak dah sampah dia buang sejak dulu.  Mungkin masa ni kita dah dapat perbezaan ketara kelajuan komputer.

Selamat mencuba!

 

Mirror Android ke PC dan Buat Presentation Nampak Pro

Mirror Android ke PC

Nak mirror Android ke PC? Ni penting untuk orang buat presentation yang memerlukan kita nak display apa yang kita buat pada smartphone ke projektor.  Contoh, nak bagi training tentang FBAds atau nak present kita punya mobile app.

Macamana nak Mirror Android ke PC ni?

Ada banyak cara & ada banyak mobile app boleh kita guna. Tapi dalam posting ni kita akan guna mobile app AirDroid & AirMirror untuk tujuan ini.

Apa AirDorid ni?

AirDroid ni kita boleh transfer file dari Android ke PC dan sebaliknya.  Sebenarnya bukan Android je.. iPhone pun boleh.  Cara pasang dan guna dia  lebih kurang je.

Selain dari transfer file, kita boleh control Android ni remotely dari komputer.

Yang penting sekali, kita boleh pasang app AirMirror untuk kita mirror android kita ke PC.  Jadi masa kita nak project presentation kita guna Microsoft PowerPoint, kita boleh switch je untuk display screen Android tanpa cabut-cabut dan tukar cable.

Apa perlu kita buat untuk Mirror Android ke PC?

Pertama sekali kita kena enable USB debugging pada Android. Untuk enable feature ni:

1) Sambung Android ke PC guna cable USB & Bukak Android kita tu..

2) Pi buka Settings -> About Phone

3) Tap kat “Build Number” 5 atau 7 kali.. (Ada yang 5 kali, ada yang 7 kali) sampai dia tulis developer mode enable

Lepas tu pi balik Settings -> Developer options dan enable/turn on USB Debugging

Dalam contoh ni , kita guna  Huawei P9+.  Kalu brand smartphone lain, mungkin lain sikit. Kena check brand masing-masing macamana nak enable kan feature ni:

https://www.syncios.com/android/how-to-debug-xiaomi-redmi-phone.html
https://www.verizonwireless.com/support/knowledge-base-175517

Register kat AirDroid

Langkah kedua, pi buka laman web https://web.airdroid.com dan register.  Ni contoh dia.. Kita guna Chrome ya.

1) Layar laman web AirDroid ni untuk register

2) Untuk mudahkan kerja kita guna la account Google kita.  Gunakan id dan password Gmail kita tu.

3) Isi je apa dia mintak untuk 2-step verification.

4) Tekan Get Started tu..

5) Tekan verify now.  Klik Email not verified. Verify now>>.  Check email dan masukkan verification code yang dapat melalui email.

 

Kalau dah settle verify kat email ni dia tulis macam ni…

Install AirDroid dan AirMirror di Telefon Pintar

Ikut step yang dipaparkan kat PC ni.. cari kat Google Play AirDroid dan AirMirror dan login kedua-dua app ni guna akaun Google yang kita guna untuk register tadi.

Cara nak connect dan Mirror Android ke PC

Sekarang kita dah buat akaun dan install AirDroid & AirMirror ni.. So next time nak guna:

1) Kita pi laman web AirDroid macam biasa: https://web.airdroid.com

2) Sign in with G+ tu dan dia akan connect ke Android kita

Check di Android dan tap Allow Access dan AirDroid akan berjaya connect :

3) Sekarang kita nak Mirror Android ke PC.  Klik di PC ikon AirMirror tu.  Kalau belum install, kita akan install sebagai Chrome extension.  Kemudian dia minta device Authorisation.

Select device kita kat screen PC ni.  Kalau tak keluar tu check USB cable kita dan check balik USB debugging kita dan enable ke belum.

Check Android  dan tick Allow all access from this computer dan Tap Allow USB Debugging. 

Sekarang kita dah berjaya mirror Android ke PC:

 

Ni contoh kalau kita nak display Facebook kita dah set dia full screen:

Contoh kat atas ni, kita boleh tengok facebook page DAFTARTRADEMARK,    di screen PC atau laptop kita.

Mirror Android ke PC

Sekarang kita boleh nak display ke projector macam biasa tanpa ada cable tambahan.

Dah settle ni kita boleh je cabut cable USB ni dan present guna telefon pintar kita sambil jalan-jalan seperti pro 😀

Selamat mencuba dan selamat maju jaya!